Udland

'Verdens mest ensomme elefant' slap aldrig ud af fangenskab

Elefanten Hanako er nu død i en alder af 69 år. I mere end 60 år har hun levet mutters alene i en zoologisk have i Japan.

Dyreaktivister døbte hende 'Verdens mest ensomme elefant'. Nu er hun død, 69 år gammel, og har levet en menneskealder uden at have set en eneste anden elefant. 

Tilbage i 1949 blev den to-årige Hanako foræret til Japan som gave af den thailandske regering. Efter at have levet i Tokyos Ueno Zoo i få år, blev hun flyttet til Inokashira Park Zoo og har siden levet alene, i hvad der beskrives som et ’betonfængsel’.

Raser over forhold

Dyreaktivister verden over har raset over de ensomme forhold, som Hanako levede under. Blandt andet kritiserede de den zoologiske have for, at hun levede helt uden græs og træer eller kontakt med andre artsfæller.

Mere end 400.000 underskrifter er blevet samlet ind i kampet for, at Hanako skulle lukkes ud af sit betonbur og i stedet leve resten af sine dage i et fredet tilflugtssted i Thailand.

Men den zoologiske have i Tokyo har afvist ønsket med den forklaring, at Hanako var for gammel til at klare rejsen.

Mere end 60 års fangenskab

Kontakt med andre dyr eller grøn vegetation nåede Hanako derfor aldrig at opleve i sit mere end 60 år lange fangenskab. Torsdag morgen fandt dyrepasserne hende faldet om på gulvet i sit bur, og senere samme dag døde hun.  

Kiyoshi Nagai, der er chef for Inokashira Park Zoo, har ifølge The Telegraph udtalt, at Hanako døde fredeligt.

- Hun gik bort stille og roligt. Det er virkelig beklageligt. Hun var den mest elskede elefant i Japan. Jeg er taknemmelig for alle de folk, der elskede hende, lyder det.

En række børnebøger og tv-serier er blevet til på baggrund af Hanako, og hun har derfor været en populær attraktion i den japanske zoo.