Udland

14-årig pige døde efter brutal gruppevoldtægt – nu indføres kastrering og dødsstraf

Rejsende sexmisbruger børn som aldrig før. Den indonesiske regering tager nu drastiske midler i brug mod voldtægt, efter ny, horribel sag.

Forbrydere, der misbruger børn seksuelt, kan nu straffes med kemisk kastrering og i særlige tilfælde dødsstraf i Indonesien.

Onsdag underskrev og offentliggjorde den indonesiske præsident, Joko Widodo, en ny lov, der giver dommere mulighed for at idømme forbrydere, der begår seksuelle overgreb mod børn, kemisk kastrering eller i værste fald dødsstraf.

- Seksuel vold mod børn er en ekstraordinær forbrydelse. Vi håber, at vi med denne lov kan afskrække gerningsmændene og forhindre seksuelle forbrydelser begået mod børn. Disse forbrydelser underminerer børnenes udvikling, og disse forbrydelser ødelægger vores fornemmelse af fred, sikkerhed og offentlig orden. Så vi vil håndtere dem på en ekstraordinær måde, siger Joko Widodo.

Ved kemisk kastrering får den skyldige indsprøjtninger, der blokerer for produktionen af testosteron i hjernen og kønsdelene.

Syv teenagere er blevet dømt for overgreb og drab på en 14-årig pige. De er alle idømt ti års fængsel.

Dømte pædofile, der har været i fængsel, kan også blive tvunget til at bære fodlænke, så myndighederne kan spore dem.

Loven er trådt i kraft med øjeblikkelig virkning. Dermed tilslutter landet i Sydøstasien sig en lille gruppe af nationer, der tillader at straffe pædofile på den måde. 

I Sydkorea, Polen, Rusland, Estland, samt nogle dele af USA og Australien er det allerede muligt at straffe folk med kemisk kastrering.

Kemisk kastrering har også været et debatemne i Danmark.

Dansk Folkeparti har tidligere meldt ud, at det ville være en god idé at indføre straffen til dømte pædofile.

Partiet har blandt andet henvist til de gode erfaringer, som Anstalten ved Herstedvester har haft med behandlingen. Her har kemisk kastration været et frivilligt tilbud til sexforbrydere siden 1989.

Bestialske overgreb bag stramninger

Den nye strafferamme kommer i kølvandet på den vrede i landet, der er opstået, efter en bare 14-årig pige døde efter en brutal gruppevoldtægt i april.

Pigens mishandlede krop blev fundet nøgen og bagbundet i en skov på øen Sumatra.

Vi håber, at vi med denne lov kan afskrække gerningsmændene og forhindre seksuelle forbrydelser begået mod børn.

Joko Widodo, præsident i Indonesien

Syv teenagere er blevet dømt for overgrebet og drabet. De er alle idømt ti års fængsel.

Voldtægterne og mordet på pigen har skabt store protester, og flere analytikere peger på sagen, som dråben der altså nu har fået bægeret til at flyde over i landet.

For den makabre sag fra Sumatra er langt fra den første opsigtsvækkende børnevoldtægtssag, der rammer landet og regionen.

Tidligere i maj voldtog og kvalte en indonesisk mand en niårig pige, og i 2014 blev en seksårig dreng voldtaget af pedellerne på Jakarta International School.

Den brutale sag trækker også tråde til den voldsomme sag i Indien, hvor en 23-årig kvindelig medicinstuderende i 2012 døde, efter hun var blevet gruppevoldtaget og maltrakteret i New Delhi.

Herunder kan du se et tidligere indslag, der sætter fokus på problemet med de mange voldtægter i Indien: 

Den sag skabte store protester i Indien, der kort efter indførte nye, strengere love mod sexoverfald.

Indonesien, der har 255 millioner indbyggere, har længe været blandt de lande, der er hårdest plaget af sexturisme. 

Men landet har de seneste måneder oplevet en drastisk stigning i antallet af sager om seksuelle overgreb, udtaler Indonesiens præsident, Joko Widodo.

Myndighedernes forsøg på at stoppe overgrebene er flere gange blevet hindret af korruption.

Symptombehandling ændrer ikke vilkår

Men indførelsen af kemisk kastrering og dødsstraf møder modstand fra menneskerettighedsgrupper, der mener, at ofrene kan føle sig nødsaget til at skjule overgrebene af frygt for repressalierne.

De her straffe er så voldsomme, at det kan afskrække ofrene fra at anmelde voldtægterne

Andreas Harsono, Human Rights Watch

- I de fleste tilfælde kender gerningsmanden offeret, og de her straffe er så voldsomme, at det kan afskrække ofrene fra at anmelde voldtægterne, siger Andreas Harsono fra menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch.

Misbrug af børn har de seneste måneder bragt sindene i kog i Indonesien.

Gruppen mener, at den nye strafferamme er symptombehandling, der ikke tager fat om problemets rod.

- De her straffe adresserer ikke i sig selv behovet for at beskytte børn gennem et velfungerende velfærdssystem, siger Andreas Harsono.

Rekordmisbruger børn på rejser

Den nye lov kommer på et tidspunkt, hvor turister og andre rejsende misbruger børn i fattige lande i et hidtil uset omfang.

Det fastslår en ny rapport fra organisationen Ecpat, der arbejder for at beskytte børn.

En del af forklaringen på stigningen er ifølge rapporten, at antallet af rejsende er fordoblet på verdensplan de sidste 20 år.

Derudover er det blevet nemmere at rejse til lande, der kæmper med fattigdom og korruption.

- Det gør det meget lettere at få kontakt til børn og misbruge dem, samtidig med at internettet øger muligheden for misbrug, siger Dorine van der Keur, der har ledet arbejdet med rapporten, ifølge Politiken.

Herunder kan du se en af Ecpats video om rejsendes misbrug af børn rundt om i verden: 

Rapporten, der er baseret på 66 delrapporter fra hele verden, konkluderer, at det ikke kun er turister, der misbruger børnene.

Også folk på forretningsrejse, medarbejder, der er udsendt for en virksomhed eller en organisation, og lokale, der er på rejse gennem deres eget land, er blandt dem, der begår overgrebene.

Det er ifølge rapporten ikke muligt at dokumentere overgrebene med præcise tal, fordi de langt oftest foregår i det skjulte.

I videoen øverst på siden kan du høre mere om den makabre sag og den nye lov.