Udland

Kaos truer EM i Frankrig: Massestrejker tørlægger benzinstationer

Store protester over en arbejdsmarkedsreform skaber lige nu kaos i Frankrig. Mange frygter nu for afviklingen af EM i fodbold i Frankrig om to uger.

Fransk arbejdsmarkedsreform NYNYNY

  • Den 35 timer lange arbejdsuge fastholdes. Man ændrer dog på den således, at arbejdsgiverne sammen med lokale fagforeninger kan forhandle sig til flere eller færre timer om ugen. Dog maksimum 46 timer ugentligt.
  • Arbejdsgivere skal have større frihed til at reducere i lønnen.
  • Arbejdsgivere skal have lettere ved at fyre ansatte. Man håber, det vil betyde, at arbejdsgiverne ansætter flere, når de ved, de lettere kan komme af med dem i krisetider.
  • Arbejdgivere skal have bedre muligheder for at forhandle eksempelvis ferie og barsel med de ansatte. 

Når franskmænd demonstrerer, er det ikke for sjov. For tiden brænder bål foran landets atomkraftværker og olieraffinaderier, mens biler holder i lange køer foran landets benzinstationer.

Balladen handler om den franske regerings planer om en arbejdsmarkedsreform. Men i Frankrig piller man ikke ved arbejdernes rettigheder uden det koster.

Magtfulde fagforeninger presser derfor regeringen med aktioner overalt i Frankrig. De har sat ind med strejker og barrikader ved seks ud af otte olieraffinaderier. Det betyder, at bilister flere steder kører forgæves for at tanke. Omkring en tredjedel af landets benzinstationer er nemlig ved at løbe tør eller er helt løbet tør for benzin og diesel.

Som om det ikke var nok, så har arbejderne på samtlige af landets 19 atomkraftværker stemt for en 24 timer lang arbejdsnedlæggelse.

Regering tvinger reform igennem

Det startede med, at den franske regering ville lave en omfattende arbejdsmarkedsreform.

Med reformen ønsker regeringen blandt andet at gøre det nemmere for arbejdsgivere at fyre og hyre ansatte. Desuden vil man også ændre på reglerne for arbejdstiden.

Men sådan noget gør man ikke bare lige uden videre i Frankrig.

I flere måneder har regeringen været i modvind på grund af forslaget. Modstanden er kommet fra studerende og fagforeninger, men også fra medlemmer fra det regerende socialistparti.

Uroen er kun taget til efter regeringen besluttede at tvinge arbejdsreformen igennem udenom parlamentet. Det skete tidligere på måneden, hvor man benyttede en særlig paragraf i den franske forfatning.

Trods protesterne afviste den franske premierminister Manuel Valls i dag at imødekomme fagforeningernes ønske om tage arbejdsreformen af bordet.

Frygter for EM

Protesterne kommer på et meget ubelejligt tidspunkt for den franske regering, og omvendt på et meget belejligt tidspunkt for fagforeningerne. Den 10. juni starter EM i fodbold i Frankrig, det største arrangement i Europa i 2016. Man forventer 2,5 millioner fans, og dermed en kæmpe logistisk opgave.

En meningsmåling har vist, at størstedelen af franskmændene tror, at demonstrationerne vil påvirke afviklingen af EM-slutrunden, og de frygter at det vil skade Frankrigs image.

Bekymringerne er ikke uden grund. I dag opfordrede fagforeningen for de ansatte i metroerne og busserne i Paris, at man strejker på ubestemt tid fra netop d. 10. juni – åbningsdagen for EM-slutrunden.