Udland

Seks bjergbestigere døde på få dage på Mount Everest

Mindst seks bjergbestigere har mistet livet på verdens højeste bjerg inden for få dage.

To indiske bjergbestigere, som har været savnet på Mount Everest, er bekræftet omkommet. Dermed har mindst seks mennesker mistet livet på verdens højeste bjerg i de seneste dage. 

- Ligene af de to indiske bjergbestigere blev observeret af et andet hold, siger Gyanendra Shrestha fra Nepals turistdepartement til nyhedsbureauet dpa. 

- De er fundet så højt oppe, at det er umuligt at forsøge at bære ligene ned, siger hun. 

Der gøres imidlertid forsøg på at hente andre omkomne ned - en hollænder, en anden inder og en australier, som omkom i lavere højde. En sherpa på 25 år har også mistet livet.

Han styrtede ned, da han arbejdede med at reparere en klatrerute 150 meter under selve bjergtoppen torsdag, siger Mingma Sherpa, der leder en redningsgruppe på Everest Base Camp, til CNN.

 Ekspeditioner indstillet i 2014

Ekspeditioner på Mount Everest blev indstillet i 2014, efter at 16 sherpaer blev dræbt i et stort sneskred. Året efter mistede 19 bjergbestigere livet, da Base Camp blev ramt af et skred udløst af et voldsomt jordskælv, som ramte Nepal med en styrke på 7,8. Det medførte, at alle ekspeditioner det år blev standset.

I alt 289 udlændinge og 400 nepalesere prøver i år at bestige Mount Everest. Sæsonen for den farlige bjergbestigning er sædvanligvis en kort periode i maj - når vejret er gunstigt. Over 200 bjergbestigere er døde på Mount Everest, siden bjerget blevet besteget første gang i 1953. 

De seneste dages dødsfald har fået erfarne bjergbestigere til at stille spørgsmål om sikkerheden hos en del af de selskaber, der står for at organisere ekspeditionerne. På toppen af Mount Everest er ilttrykket kun cirka en tredjedel af, hvad det er ved jorden.