Overblik: Her står Europas højrenationale stærkt

Det er ikke kun i Østrig at det højrenationale partier har fat. Her er et overblik.

Østrig er på vej mod at få en præsident fra det højrenationale Frihedsparti.

Mens meningsmålingerne i Østrig i løbet af de seneste uger gav Nobert Hofers parti mere og mere vind i sejlene begyndte skriverierne i de europæiske aviser.

"Triumf for det ekstreme højre," skrev den spanske avis El Pais, mens den italienske avis Corriere della Sera proklamerede sejr for anti-immigranterne på den yderste højrefløj.

I Tyskland bad avisen Frankfurter Algemeine politikerne i hjemlandet om at lytte til meldingen fra de østrigske vælgere.

Men Østrig er langt fra det eneste land i Europa, hvor de højrenationale kræfter står stærkt.

Herhjemme har Dansk Folkeparti succes, men i de øvrige europæiske lande er højrenationale partier også blevet styrket i de senere år.

Men hvem er de forskellige partier så?

Vi har skabt et kort overblik, hvor du kan se, hvilke højre-partier der står stærkt rundt om i Europa.

Østrig

I de senere år har Østrigs frihedsparti rystet de etablerede partier.

Topkandidaten Herbert Nofer vandt første runde af landets præsidentvalg den 24. april 2016 og har en reel chance for at vinde præsidentposten.

Præsidentens rolle er ceremoniel, men vælgerne sender alligevel et signal om, at de er frustrerede i forbindelse med strømmen af flygtninge og migranter gennem landet.

Omkring 90.000 flygtninge og migranter har søgt om asyl i Østrig. Det svarer til cirka én procent af landets befolkning.

I år 2000 var Frihedspartiet i regering under ledelse af Jörg Haider, og dengang var det årsag til store spændinger mellem Østrig og de øvrige lande i EU.

Finland

Sidste år blev partiet Finnernes Parti - tidligere kendt som De Sande Finner - nummer to ved landets parlamentsvalg.

Partiets leder Timo Soini er landets udenrigsminister i en koalitionsregering.

Finnernes Parti går ind for strenge immigrationsregler og vil have finner forrest i køen når der uddeles sociale ydelser og hjælp i sundhedsvæsenet.

Partiet har især sine rødder i provinsen i Finland.

Frankrig

Her er partiet Front National med Marine Le Pen i spidsen stormet frem.

Marine Le Pen ventes at stille op til posten som Frankrigs præsident næste år.

Ved regionalvalgene i 2015 var der 6,8 millioner franskmænd der stemte på Front National.

Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, har stiftet partiet. Han er kendt for at have benægtet Holocaust, og han er nu smidt ud af partiet efter et opgør med sin datter.

Marine Le Pen er imod EU og hun beskylder det europæiske samarbejde for at være medskyldig i flygtninge og immigrationskrisen.

Tyskland

Partiet Alternative für Deutchland blev stiftet i 2013 i protest mod euroen. Det har under ledelse af Frauke Petry udviklet sig til et parti, der har modstand mod immigration som en af sine mærkesager.

Partiet har sæder i cirka halvdelen af de tyske delstatsparlamenter, men ikke i den nationale Bundestag.

Frauke Petry har blandt andet sagt, at der bør tages drastiske skridt for at forhindre Islam i at sprede sig i Tyskland.

Partiets popularitet ses især som et tegn på, at Tysklands forbundskansler Angela Merkel er blevet upopulær blandt tyskerne på grund af hendes håndtering af flygtninge- og migrantkrisen.

Grækenland

Her står partiet Gyldent Daggry stærkt. Det har fået ekstra næring efter Grækenlands økonomiske krise og enorme arbejdsløshed.

Flere partimedlemmer har deres gang i nynazistiske kredse, og partiets ledere kom i 2015 for retten i en sag om drabet på en antifascistisk musiker.

Partiet er det tredjestørste i Grækenland. Det vil smide migranter ud af landet, og dets medlemmer har uddelt mad i de fattigste dele af Grækenland, men kun til folk med græske pas.

Ungarn

Her er højrefløjspartiet Jobbik landets tredjestørste parti. Over hver femte ungarer stemte på partiet ved valget i 2014.

Jobbik vil ikke betegnes som racistisk, men det har lovet at sætte ind mod, hvad det kalder "sigøjnerkriminalitet" og har oprettet civile vagtkorps i kvarterer, hvor der bor mange romaer.

Med støtte fra Jobbik har Ungarns premierminister Viktor Orban rejst et pigtrådshegn på grænsen til Serbien for at holde flygtninge og migranter ude.

Italien

I den nordlige del af landet er der stor tilslutning til partiet Lega Nord.

Partiet er imod immigration, og da det blev stiftet i 1991 ønskede det at dele Italien i to lande.

I dag ønsker partiet blot at styrke Norditalien økonomisk. Flere af partiets medlemmer har udtalt sig negativt om flygtninge og migranter.

Holland

Politikeren Geert Wilders er en af Europas mest kendte politikere fra det nationale højre. Hans parti hedder Frihedspartiet (PVV) og det ligger i toppen af meningsmålingerne i Holland.

Geert Wilders ønsker at stoppe indvandring af muslimer til Holland, fordi han mener at Islam er i strid med hollandske værdier.

For øjeblikket er han indblandet i en retssag for at opildne til had mod marokkanere.

Ved valget i 2010 vandt hans parti 24 sæder i parlamentet. Det gør Frihedspartiet til Hollands tredjestørste parti.

Slovakiet

Det ultranationalistiske Slovakisk Folkeparti under ledelse af Marian Kotleba vandt i år 14 sæder i landets parlament.

Marian Kotleba har ved tidligere lejligheder vist sig i en uniform som blev anvendt af de slovaikske nazikollaboratører under Anden Verdenskrig.

Ved parlamentsvalget var flygtninge og migranter et stort tema. Valget blev vundet af landets socialdemokrater med Robert Fico i spidsen.

Sverige

Her er Sverigesdemokraterne det tredjestørste parti i rigsdagen.

Partiet ønsker streng kontrol med flygtninge og migranter, og det vil modarbejde at Sverige blver et multikulturelt samfund.

Selv om Sverigesdemokraterne har fået mange stemmer har det vanskeligt ved at samarbejde med de øvrige partier om sine idéer.

Schweiz

Her står det Schweiziske Folkeparti (SVP) stærkt efter valget i oktober 2015.

SVP er imod immigration og ønsker, at centralregeringen i Bern skal indføre kvoter for indvandring fra EU.

Under slagordet "forbliv frit" fører partiet kampagne mod, at Schweiz skal være en del af EU.

Flygtninge og migranter var et centralt emne i valgkampen og ses som en af årsagerne til at SVP står så stærkt.

Kilde: BBC Online