Udland

Gammel graffiti på bugen af styrtet EgyptAir-fly: "Vi vil styrte dette fly"

Det nedstyrtede fly fra EgyptAir blev for to år siden udsat for hærværk i lufthavnen i Kairo. Ukendte gerningsmænd malede graffiti på flyets bug.

Det fly fra EgyptAir som styrtede ned i Middelhavet i torsdags blev for to år siden udsat for hærværk i lufthavnen i Kairo.

Hærværket kan i dag forekomme mystisk og uhyggeligt, for ukendte gerningsmænd malede ordene "Vi vil styrte dette fly" på flyets bug. Det fortæller tre sikkerhedsfolk fra Egyptair, som avisen New York Times har talt med.

De tre sikkerhedsfolk, der ønsker at være anonyme, fortæller til avisen, at graffitimalerne sandsynligvis blot ville lufte deres utilfredshed med egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi.

Flyet havde nemlig registreringsnummeret SU-GCC, og de to sidste bogstaver "CC" udtales på samme måde som efternavnet på præsidenten.

Der blev også skrevet andre ting på flyet, blandt andet "forrædder" og "morder".

Ifølge de tre sikkerhedsfolk skyldtes truslerne dengang, at mange egyptere var vrede over, at Abdel Fattah al-Sisi med militærets hjælp havde styrtet landets valgte præsident Mohamed Morsi.

Siden dengang har egypterne skruet op for sikkerheden i deres lufthavne og på deres fly.

En af hovedårsagerne er flystyrtet den 31. oktober 2015, hvor et russisk passagerfly faldt ned over Sinai-halvøen.

Ifølge russernes havarirapport blev det udsat for et bombeangreb.

Terrororganisationen Islamisk Stat har taget skylden for bomben, som den hævder var skjult i en sodavandsdåse.  

For at øge sikkerheden er egypterne nu begyndt at fyre medarbejdere på grund af deres politiske overbevisning. Desuden har de indført mere omfattende tjek af flypersonalet og sat sikkerhedsvagter om bord på flyene.

Tiltagene forhindrede dog ikke en mand med personlige problemer i at kapre et fly fra EgyptAir i marts i år. Han tvang flyet til Cypern, hvor hele affæren dog endte så fredeligt, at flypassagerer lod sig fotografere sammen med kapreren.

De nye sikkerhedstiltag betød blandt andet, at der var tre uniformerede sikkerhedsvagter blandt de 66 mennesker som styrtede i Middelhavet i torsdags. Det er én mere end normalt.

Hvorfor der var en ekstra vagt med er der endnu ikke klarhed over.  

De sidste data fra det nedstyrtede fly viser, at flere røgalarmer gik i gang inden det faldt ned, men hvad der satte dem i gang er nu mål for en større undersøgelse.

Hvad graffitien på flyets bug angår, så skriver New York Times, at der flere gange blev skrevet på flyet. Dengang blev det set som en kommentar til den politiske sitiuation i landet, og ikke som en direkte trussel mod flyet. 

Alligevel blev flere ansatte hos EgyptAir fyret, fordi de sympatiserede med landets afsatte præsident Mohamed Morsi.

Størstedelen af de fyrede personer arbejdede blandt flyene på jorden.