Udland

Ekspert: Der er sket noget voldsomt

Når et fly forsvinder så pludseligt, så er der sket noget voldsomt, fortæller ekspert.

Fly MS804 forsvandt natten til torsdag over Middelhavet. 66 personer meldes savnet.

Folk er begyndt at stimle sammen i Kairo lufthavn for at høre nyt om deres pårørende. EgyptAir har stillet psykologer, læger og oversættere til rådighed for pårørende meddeler luftfartsselskabet på Twitter.

Journalist Eva Plesner befinder sig lige nu i Kairo, og indtil videre har det været sparsomt med oplysninger fra de egyptiske myndigheder:

- Myndighederne ønsker jo at give korrekte oplysninger, derfor melder man kun noget ud, når man er sikker på, at oplysningerne er bekræftet, fortæller Eva Plesner til TV 2.

- Det eneste vi har fået at vide fra myndigheder er, at der formentlig er tale om en ulykke.

66 mennesker befandt sig ombord MS804. De meldes fortsat savnet.

Ekspert: Noget voldsomt er sket

Formand for Ingeniørforeningens Flyvetekniske Selskab Paul Hulme Harrison vurderer, at der formentlig ligger en pludselig og voldsom hændelse bag MS804s pludselige forsvinden:

- Det er noget, der er sket meget pludseligt, for så snart piloten opdager, at der er noget galt, så vil han jo give lyd fra sig, fortæller han til TV 2. 

Paul Hulme Harrison tilføjer, at den type fly som er forsvundet - Airbus A320 - er et af de sikreste transportfly, der findes.

Egyptisk luftfart hårdt ramt

Der er ikke kommet noget officiel udmelding om årsagen til flyets forsvinden hverken fra de egyptiske myndigheder eller EgyptAir. Sidstnævne har dog været involveret i flere episoder det seneste år:

- Der var dels det russiske passagerfly, hvor en bombe ombord eksploderede over Sinaihalvøen, fortæller Eva Plesner og fortsætter:

- For nogle måneder siden var der så en bizar episode, hvor en egyptisk mand med en bombebælteattrap tvang et fly til lufthavnen i Larnaca på Cypern. Og nu har vi så et fly, som forsvinder midt på Middelhavet.

Dermed er dagens ulykke den seneste af flere.

Massive konsekvenser

Selvom skæbnen for de 66 passagerer fortsat er uvis, så har de tidligere episoder allerede haft hårde konsekvenser for Egypten:

- De mange episoder skaber utryghed - især for en turistindustri i Egypten, som i forvejen er hårdt såret. Derfor vil myndighederne heller ikke melde noget officielt ud om det forsvundne fly, før der er nogenlunde klarhed over, hvad der er sket, forklarer Eva Plesner til TV 2.

Flystyrt de seneste 5 år

 1. 142

  1. Et Lockheed C-130 Hercules-fly fra Indonesian Air Force styrter ned i Sumatra.

 2. 150

  1. Et passagerfly fra Germanwings styrter ned i de franske alper. Andenpiloten, Andreas Lubitz, lod med vilje flyet kollidere med et bjerg i de franske alper. 150 mennesker omkommer.

 3. 162

  1. Et passagerfly fra AirAsia styrter ned på ruten mellem Singapore og Indonesiens næststørste by, Surabaya.

 4. 116

  1. Et passagerfly fra Air Algerie styrter ned på vej fra Burkina Faso til Algeriet.

 5. 298

  1. Et Malaysia Airlines Boeing 777-200ER bliver skudt ned over det østlige Ukraine. Flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur. 298 personer om bord - heriblandt 193 hollændere omkommer ved styrtet. Det er angiveligt prorussiske separatister, der har skudt passagerflyet ned.

 6. 239

  1. Et Boeing 777-200ER fra Malaysia Airlines forsvinder fra radaren på sin vej fra Kuala Lumpur til Beijing. Trods en omfattende eftersøgning i store dele af Det Indiske Ocean er flyet aldrig blevet fundet. De 239 mennesker ombord er erklæret døde.

 7. 127

  1. En Bhoja Air Boeing 737 forulykker, da flyvet nærmer sig Pakistans hovedstad, Islamabad. Alle 127 mennesker ombord mister livet.

 8. 158

  1. Et Boeing 737 passagerfly styrter ned i en dal tæt på landning i det sydlige Indien.