Udland

Hylder dyster grandprix-sang: Mine bedsteforældre blev deporteret i 1944

Det er vigtigt at få sat fokus på russernes behandling af indbyggerne på Krim - både i fortiden og i dag, mener en krimtatar.

Det kom som noget af en overraskelse, da ukrainske Jamala lørdag aften blev udråbt som dette års vinder af Eurovision Song Contest.

Dels var sangen med titlen '1944' slet ikke blandt favoritterne, og dels var indholdet af sangen mere politisk, end den slags plejer at være.

"When strangers are coming, they come to your house/ They kill you all and say/ We’re not guilty, not guilty", synger sangerinden blandt andet.

Vinder: Det handler om min familie

Sangen er langt mere dyster end størstedelen af de kærlighedssange, der normalt finder vej til konkurrencen. '1944' handler nemlig om russernes tvangsdeportering af tusindvis af krimtatarer til Centralasien i 1940'erne. 

Et emne, som igen er politisk højspændt efter russernes annektering af den omstridte halvø tilbage i 2014.

Selv hævder sangerinden Jamala, at sangen slet ikke er politisk, den handler om hendes families historie og om hendes bedstefar, som fortsat bor på Krim.

Forsker: Usædvanligt politisk

Men Clara Christiansen, der skriver speciale om tidligere sovjetstaters brug af eurovision som et brandingredskab i forbindelse med sine studier i Musikvidenskab på Københavns Universitet, er dog ikke i tvivl om, at sangen også er politisk.

- Det har helt sikkert noget med et politisk spil at gøre, jeg kan slet ikke forestille mig andet, forklarer hun og tilføjer, at udvalget, som bedømmer bidragene til sangkonkurrencen, normalt afviser politiske sange.

Ukraine må derfor have haft held til at overbevise medlemmerne om, at Jamalas bidrag netop var personligt og ikke politisk funderet.

Emine Ziyatdinova, der er tolk og krimtatar, tolker da også sangens budskab som mere end blot Jamalas historie. Det er også de øvrige krimtatarers historie, mener hun.

Endelig en god nyhed

- Sangen betyder meget for mig, mine forældre og bedsteforældre, for som krimtatarer er det vores historie. Mine bedsteforældre blev deporteret i 1944, forklarer hun til TV 2.

- Da den vandt, blev vi alle sammen meget glade. Vi var sammen med vores venner på en restaurant, hvor vi så Eurovision. det betød meget for os, vi skreg og viftede med flag, fortsætter hun.

Emine Ziyatdinova har savnet gode nyheder om og fra Krim, siden russernes seneste annektering, og derfor vakte det ekstra glæde, at Ukraine vandt.

Viser, hvem Ukraine er

Clara Christiansen mener da også, at sejren kan give Ukraine et tiltrængt boost.

- Det betyder rigtig meget for Ukraine. Eurovision er en rigtig god platform til at komme ud og vise, hvem man er som nation. Grunden til, det er så vigtigt, er, at Ukraine vil brande sig mod vest og vise, hvad de kan, forklarer hun og peger samtidig på, at næste års konkurrence vil trække turister til landet.

En udlægning, som Emine Ziyatdinova er helt enig i. Samtidig viser den ukrainske sang også Rusland, at Ukraine på egen hånd kan række ud til allierede mod vest, mener hun.

Viderebringer budskab

- Rusland prøver at sende et signal om, at Krim altid har været russisk, så for os er det vigtigt at sangen vinder og viderebringer vores budskab til Europa.

- Det er stort og symbolsk, siger hun.

Det anslås at omkring 8000 krimtatarer døde af sult eller tyfus, da de blev deporteret væk fra Krim i 1944.