Hjalp kvinde med selvmord - hun var bange for bakterier

I Holland sker der lige nu en markant stigning i antallet af personer med psykiske problemer, der får udført aktiv dødshjælp.

Fobien havde fuldstændig taget magten i hendes liv. Den 54-årige kvinde var så bange for bakterier, at hun ikke lavede andet hele dagen end at gøre rent. Til sidst blev det for meget: Hun ville dø.

Kvinden boede i Holland, der har nogle af verdens lempeligste regler for aktiv dødshjælp. Alligevel ville en person som hende før i tiden have fået sin ansøgning afslået, fordi hun ikke led af en kronisk, fysisk lidelse. Men ikke mere.

- Det var umuligt for hende at have et forhold til andre mennesker. Hendes udvikling var gået fuldstændig i stå, fortæller Gerty Casteleen til avisen Daily Mail.

Hun arbejder for klinikken Livets Afslutning – og det var hende, der slog den 54-årige ihjel.

Forinden havde de drukket champagne sammen, og den nu afdøde havde sagt farvel til verden og til de fobier, der fuldstændig styrede hendes liv i de sidste år.

- Hun fortalte os, hvor meget hun havde glædet sig til dette øjeblik. At hun nu ville blive fri, fortæller Gerty Casteleen.

Antallet stiger

Sagen om den 54-årige kvinde er ikke usædvanlig. Lige nu sker der en stigning i antallet af sager om aktiv dødshjælp til patienter, der ikke fejler noget livstruende eller kronisk – i hvert fald rent fysisk. Her kommer klinikker som Livets Afslutning ind i billedet.

- Hvis man ikke kan se, hvad patienten fejler eller ved, hvornår de skal dø – og det kan være om mange år, hvis det er en psykisk lidelse – så har lægerne sværere ved at beslutte sig for at afslutte deres liv, fortæller direktøren Steven Pleiter.

Hans klinik har specialiseret sig i at hjælpe personer, der ikke falder ind under de normale kriterier for aktiv dødshjælp. Det gælder for eksempel gamle mennesker eller psykisk syge. Sidste år fik klinikken 1.234 ansøgninger om aktiv dødshjælp. En tredjedel af dem kom fra patienter, der led af psykisk problemer – og ikke havde fysiske smerter. I 2010 var der to personer, der modtog aktiv dødshjælp på grund af psykiske lidelser. Sidste år var det steget til 56.

Flere af sagerne drejer sig om kvinder, der har fået traumer efter at være blevet udsat for seksuelle overgreb som børn.

Ung mor ville dø

Aktiv dødshjælp er blevet meget udbredt i Holland, siden det blev indført i 2002. I dag sker mellem tre og fire procent af dødsfald som følge af aktiv dødshjælp. Det svarer til over 5.000 dødsfald om året.

En af de sager, der har skabt debat drejer sig om en kvinde på bare 34 år. Hun havde post-traumatisk stress og valgte at ansøge om aktiv dødshjælp, selv om hun var mor til en datter på tre år. Datteren boede hos faderen, og ifølge lægen, der endte med at give hende den dødbringende sprøjte, var familien taknemmelig.

- De var taknemmelige over, at hun endte sit liv på denne måde og ikke på en voldelige måde (ved selvmord, red.), fortæller Paulan Stärcke til Daily Mail.

Hun var i dialog med den unge kvinde og hendes familie i et år inden dødshjælpen blev udført. Og den lille datter deltog i sin mors begravelse.

- Man kan forberede en død på den her måde, man kan sige farvel.  Det kan være et kært minde og ikke kun smerteligt. Selvmord er kun sorg, siger Paulan Stärcke.

Aktiv dødshjælp er tilladt i Holland, Belgien og Luxembourg. I Schweiz kan patienter få recept på en dødelig dosis medicin, som de selv skal indtage.

I Danmark er ikke tilladt at udføre aktiv dødshjælp.