Udland

Lego, Avicii og ABBA: Obama fortæller, hvordan de nordiske lande påvirker amerikanerne

​Der blev hverken sparret på roser eller grin, da Barack Obama fredag bød velkommen til amerikansk-nordisk topmøde i Washington.

Barack Obama er tilsyneladende en meget morsom mand.

Det synes i hvert fald Lars Løkke Rasmussen og de øvrige nordiske regeringsledere, der fredag er til amerikansk-nordisk topmøde i Det Hvide Hus.

Under sin velkomsttale fredag morgen lokal tid måtte den amerikanske præsident i hvert fald flere gange holde små pauser, fordi gæsterne skulle nå at grine af.

En af de episoder opstod, da Obama roste de nordiske lande for at påvirke amerikanerne kulturelt.

- Vi læser H. C. Andersen og Pippi Langstrømpe for vores børn. Vores børns fantasi bliver levende med Lego. Skandinavisk design og møbler gennemsyrer vores hjem og liv. Og nogle af os danser og synger til ABBA og Avicii, sagde Barack Obama til stor morskab for sine gæster.

Efter en kort pause fortsatte han i samme spor:

- Takket være nordiske innovatører deler vi vores musik på Spotify, holder kontakten via Skype, og millioner tilbringer, hvad der ellers ville være produktive timer på Minecraft, Angry Birds og Candy Crush.

Roste økonomisk lighed

I talen, hvor den amerikanske præsident blandt andet bød velkommen på dansk, blev Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island rost for at være gode allierede og ”ekstraordinære venner”.

Han kom blandt andet ind på de nordiske landes tradition for demokrati og frihedsrettigheder og fremhævede også velfærdsmodellernes sociale sikkerhedsnet og økonomisk omfordeling.

- Vi tror på samfund, der skaber mulighed for alle mennesker, gennem uddannelse, sundhedspleje og lige muligheder - også for kvinder. I en verden med voksende økonomiske forskelle, har de nordiske lande nogle af de mindste indkomstforskelle i verden, hvilket kan være en af grundene til, at de er nogle af de lykkeligste mennesker i verden, på trods af de ikke får meget sol, sagde Barack Obama.

Vigtige for den internationale orden

Et af de store samtaleemner på topmødet forventes at blive international sikkerhed og terrorbekæmpelse. Og til trods for det ellers alvorlige tema valgte den amerikanske præsident også her den humoristiske tilgang.

- Der har været tidspunkter, hvor jeg har sagt: hvorfor giver vi ikke bare ansvaret til alle de små lande i et stykke tid,? sagde Barack Obama og gav de nordiske lande en stor del af æren for udformningen og opretholdelsen af en fair og retsbaseret international orden.

Løkke skal holde tale ved eksklusiv middag

Senere fredag skal Lars Løkke Rasmussen holde tale ved en såkaldt ”state dinner”, som han og de øvrige nordiske regeringsledere er inviteret til.

En state dinner er en eksklusiv middag i Det Hvide Hus, som kun ni lande har været inviteret til, siden Barack Obama tiltrådte.

Ifølge TV 2’s politiske redaktør, Anders Langballe, er det noget af det fornemmeste, en regeringsleder kan blive inviteret til.

- Det er altså kun sket for tre danske statsministre siden krigen, at de har været til en såkaldt 'state dinner' i Det Hvide Hus. Det bliver en stor fest i gallakjoler for fuld skrald.