Efter to år med katastrofer: Første udlændinge når toppen af Mount Everest

Nu kan vi endelig fortælle gode nyheder, lyder det fra en leder af lokalguiderne.

Efter to år med et rekord stort antal tab af menneskeliv har en gruppe udenlandske bjergbestigere torsdag morgen nået toppen af Mount Everest.

Ifølge nyhedsbureauet AP er der tale om to briter og en mexicaner, der sammen med tre lokalguider har besteget verdens højeste bjerg.

Den succesfulde bjergbestigning kommer næsten to år efter, en udlænding sidst stod på toppen af det 8850 meter høje bjerg.

I videoen kan du se de to bjergbestige Adrian Ballinger og Cory Richards, der for øjeblikket er på vej op ad Mount Everst. På snapchat-kanalen EverestNoFilter kan du dagligt følge med i de to klatreres oplevelser på det ekstremt krævende bjerg. 

Glæde hos guiderne

I 2014 kostede en lavine 16 sherpaer livet, og det betød, at kun et hold nåede toppen det år. Målt på antallet af døde var sidste år det værste nogensinde på Mount Everst. Her kostede en lavine udløst af et jordskælv 19 klatrere livet og kvæstede yderligere 61.

Ulykken betød, at der i 2015 for første gang siden 1974 slet ikke var mennesker på toppen af verdens højeste bjerg. Og derfor glæder det Iswari Paudel, ejer af Himalayan Guides Nepal, at der igen er gode nyheder.

- De seneste to år har jeg mistet 14 sherpaer i to ulykker på Everest. Alle os i klatremiljøet – lokale og udlændinge – har været så kede af det. Vi har virkelig ønsket at sende en positiv besked til verden i år. Og dagens bestigning er virkelig gode nyheder, siger Iswari Paudel til AFP.

Rutinerede klatrere

Ekspeditionen, der torsdag morgen nåede toppen, tæller briterne Kenton Cool og Robert Richard Lucas samt mexicaneren David Liano Gonzales.

For Kenton Cool er det 12. gang, det er lykkes at komme til tops, mens David Liano Gonzales er rekordindehaver med seks succesfulde bestigninger fra både nord- og sydsiden i samme sæson.

I lørdags tweetede Kenton Cool dette billede taget på Mount Everest. Siden har han ikke udtalt sig til medierne.

Den nepalesiske regering har i år udstedt 289 tilladelser til at bestige Mount Everest. Klatrerne har dog travlt, for i løbet af få uger ventes monsunregnen og det medfølgende dårlige vejr at gøre turen op til toppen umulig.

De tre udlændinge er ikke de første på toppen i år. Onsdag nåede ni sherpaer hele vejen op, og det er deres forarbejde, der torsdag morgen gjorde det muligt for de tre udlændinge at bestige bjerget på grænsen mellem Nepal og Kina.