Udland

Ny verdensrekord: Kvinde bliver mor som 72-årig

En ældre kvinde har fornyligt født, og det gør hende til verdens ældste mor.

En indisk kvinde har født sit første barn som 72-årig og dermed sat en ny verdensrekord. For at blive gravid har hun har modtaget fertilitetsbehandling på en kontroversiel klinik.

Her tilbyder de behandling til kvinder, der har passeret overgangsalderen. Det har resulteret i, at Daljinder Kaur i sidste måned kunne føde en sund og rask dreng på fertilitetscenteret i delstaten Haryana i det nordlige Indien.

Den nybagte mors alder vides dog ikke helt præcist. Hun har oplyst, at hun er cirka syv år yngre end sin 79-årige mand, og hvis det er korrekt, gør det hende til verdens ældste mor. Det skriver The Telegraph.

Alle rådede hende til at adoptere

Daljinder Kaur kom igennem tre runder fertilitetsbehandling, hvor hun brugte anonyme donor-æg, og den 19. april fødte hun ved kejsersnit den lille dreng.

- Alle har sagt, at jeg burde adoptere, men det havde jeg ikke lyst til. Nu har jeg mit eget barn, siger Daljinder Kaur.

- Vi vil opfostre ham og give ham en god uddannelse. Jeg havde tiltro til, at jeg ville få mit eget barn og nu har Wahegura (et udtryk for den universelle gud i religionen Sikhisme) besvaret mine bønner.

Det indiske par, der er fra byen Amritsar i den nordlige delstat Punjab, har været gift, men barnløse i 46 år.

De besluttede sig for at prøve fertilitetsbehandling, efter at de i en avis havde set en reklame for den kontroversielle Dr. Anurag Bishnois fertilitetsklinik.

Behandlinger til slagpris

Det er blevet mere almindeligt at indere får fertilitetsbehandling efter årgangsalderen, da par – og særligt kvinder – er under et intenst socialt pres for at få børn, og fertilitetsbehandlinger er billige og stort set uregulerede. Den fulde pris for en fertilitetsbehandling kan være nede på under 10.000 danske kroner.

I Danmark koster en fertilitetsbehandling omkring 22.000 på en privatklinik. Men det er ikke tilladt at få behandlingen, hvis man er fyldt 46 år. Cheflæge på den private fertilitetsklinik Ciconia i Aarhus, Karsten Petersen, er glad for de danske regler.

- Man skal jo tænker på, at det er ældre kvinder, siger han til TV 2.

- En ting er deres helbred i forhold til at gennemføre en graviditet og en fødsel. En anden ting er moralen og etikken i det.

Ifølge ham er reglerne også lavet, fordi sandsynligheden for at ældre kvinder kan blive gravide med egne æg stort set ikke er til stede. I forhold til den 72-årige nybagte mor tænker han også på barnet, som enten skal vokse op med en meget gammel mor eller ingen mor.

- Det bryder jeg mig ikke om. Jeg tager afstand fra, at kvinder i den alder skal være mødre, siger Karsten Petersen.

Møder stor modstand

Gynækologen Dr. Anurag Bishnoi’s, der behandlede den 72-årige mor, har også skabt overskrifter de seneste år på grund af sine patienters alder.

På klinikkens hjemmeside er der en liste over adskillige ældre par, hvor det er lykkedes at blive gravide ved hjælp af fertilitetsbehandlingen. Men det har skabt et stigende pres fra landets cirka 2000 fertilitetsklinikker, som vil have behandlingerne stoppet.

Indiens medicinske råd er kommet med et lovforslag, der skal forbyde fertilitetsbehandling til kvinder på 50 år og derover. De henviser til sundhedsmæssige bekymringer for både mor og barn.

Bliver det gennemført, håber de, at Indien vil følge samme linje som flere vestlige lande. Det vil betyde et endeligt for klinikker som Dr. Anurag Bishnois.

Højtstående medlemmer af Indiens medicinske miljø fordømte mandag, at klinikken har tilbudt den ældre kvinde fertilitetsbehandling og kalder ham i samme omgang for ”skruppelløs” og ”vanebryder”.

Dr. Anurag Bishnoi forsvarer dog stadig sine patienters ret til at vælge deres egen behandling på trods af alder.

- Det er en fundamental ret at reproducere sig selv. Det kan regeringen ikke forhindre, siger han.

- De vil forbyde kvinder over 50 at få børn, men på hvilket grundlag, vil de gøre dette mod deres folk? Behandlingerne slår ikke nogen ihjel, men skaber liv.

Tidligere rekordholder død

En tidligere indehaver af verdensrekorden som verdens ældste mor var spanieren Maria Del Carmen Bousada Lara. Hun fødte i en alder af 66 år tvillingedrenge i Barcelona i 2006.

Kvinden var single og beslutningen om at blive gravid så sent i livet delte vandene. Hendes egen familie kaldte hende både ”selvoptaget og uansvarlig”, skrev The Guardian dengang.

Allerede i 2009 døde hun som 69-årig og efterlod de to tvillingedrenge forældreløse i en alder af tre år.