Så mange planter er der i verden - og så mange af dem er truet

Forskere har lavet den hidtil grundigste optælling af verdens planter og fundet, at mange tusinder er på kanten af udryddelse.

For ganske få år siden mente man, at der var over en million plantearter i verden.

Det antal indeholdt imidlertid mange overlap - for eksempel havde tomatplanten mere end 600 forskellige navne - så antallet er støt faldet. Og nu har Den Kongelige Botaniske Have i London foretaget den hidtil grundigste optælling af planterne, skriver BBC.

Optællingen fastslår antallet af kendte planter til at være 390.900. Heraf er de 369.400 blomstrende planter.

Mange nye arter opdages

Over 2.000 af de registrerede arter blev opdaget sidste år - blandt andet en 45 meter høj træsort fundet i Gabon i Afrika.

- Det er særdeles vigtigt at vide, hvor mange plantearter, der findes, hvor de er, og hvad forholdet er mellem dem, fordi planter er altafgørende for vores liv, mad, brændstof, medicin og endda klimaet, fastslår professor Kathy Willis, som leder videnskabsafdelingen i De Botaniske Haver.

Hun anerkender desuden, at optællingen ikke er komplet, fordi der er mange arter, som ikke er opdaget endnu. Særligt Kina, Australien og Brasilien fremhæves som steder, hvor det er sandsynligt at finde mange nye arter.

Hver femte plante er truet

Rapporten har også set på trusler mod planterne, og dem er der mange af.

Hele 21 procent af plantearterne - hvilket dækker over 80.000 - er på randen af udryddelse. Det skyldes især klimaforandringer, sygdom og invasive arter. Særligt sidstnævnte er et stort problem, og studiet fandt næsten 5.000 invasive arter i verden.

Rapporten anslår desuden, at kampen mod invasive arter koster hele fem procent af verdens økonomi.

- Nu vi har denne liste, er det som at kende sin fjende. Vi ved hvad, vi har med at gøre og kan se, hvordan de invasive arter fungerer. Den viden kan vi forhåbentlig bruge til at bekæmpe dem, siger Colin Clubbe, der er leder af konserveringsafdelingen i De Botaniske Haver.

Som noget helt nyt vil videnskabsfolkene gøre en optælling af plantearterne til et fast projekt hvert år.