Udland

Nasa finder 1.284 planeter omkring stjerner ude i rummet

Fund af over 1.000 exoplaneter giver håb om at finde en planet som Jorden, siger Nasa. Mulighederne for liv er gode, mener DTU-forsker.

Den amerikanske rumadministration, Nasa, har fundet det hidtil største antal planeter uden for Jordens solsystem. I alt drejer det sig om 1284 såkaldte exoplaneter, som er betegnelsen for planeter i kredsløb om en anden stjerne end Solen.

De er blevet fundet med Keplers rumteleskop, oplyser Nasa.

- Med denne meddelelse er antallet af bekræftede planeter med Keplers mere end fordoblet, siger Ella Stofan, der er videnskabelig chef i Nasas hovedkvarter i Washington.

Håb om planet magen til Jorden

- Dette giver os håb om, at et eller andet sted derude - omkring en stjerne som ligner vores - kunne vi finde endnu en planet som Jorden, siger hun.

På DTU betegner Kristoffer Leer, der forsker ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi, fundet for 'stort'.

- For 20 år siden vidste vi ikke, om der var planeter rundt om andre stjerner. Nu er man kommet frem til, at der sandsynligvis er flere planeter end stjerner, så mulighederne for, at der kan være liv et sted, er rigtigt gode. Der er rigtigt mange steder, hvor livet kan slå sig ned, siger han til TV 2.

Fundet ved særlig teknik

Det ubemandede Kepler-rumobservatorie blev opsendt i 2009. Det har skannet 150.000 stjerner for tegn på objekter i kredsløb. Særligt de objekter eller planeter, som ville kunne vise tegn på at kunne understøtte liv.

Det er en særlig teknik, der skal benyttes for at finde planeter i kredsløb i et andet solsystem. Her indgår farver og lys og avancerede beregninger.

Indtil i dag er der blevet identificeret næsten 5000 exoplaneter. Men det var først i 1990'erne, at de første af dem blev fundet.

Muligvis beliggende i beboelig zone

Af de 1284 planeter, som Kepler-observatoriet senest har fundet, kan næsten 500 være klippefyldte planeter som Jorden, siger Nasa.

- Ni af disse er i kredsløb i deres sols beboelige zone, som er distancen fra en stjerne, hvor en planet i kredsløb kan have overfladetemperatur, der tillader flydende vand at samle sig, hedder det.

Med disse ni planeter kan der nu være fundet 21 exoplaneter, som muligvis kunne befinde sig i et kredsløb i en beboelig zone, og som muligvis kunne være en kilde til liv, mener Nasa.