Udland

Her fejrer Putin sejren over nazisterne med gigantisk 'sejrs-parade'

I dag bliver sejren over Nazi-Tyskland markeret i Rusland. Det sker blandt andet med en militærparade på Den Røde Plads i Moskva.

Soldaterne marcherer i gaderne, og kampflyene flyver i lav højde henover Moskvas tage.

I dag er en national helligdag i Rusland. Den 9. maj er nemlig årsdagen for sejren over nazisterne i Anden Verdenskrig, som i Rusland er kendt som Den Store Fædrelandskrig.

Derfor viser Vladimir Putin landets militære isenkram frem på Den Røde Plads i Moskva.

Omkring næsten 10.000 soldater deltager i paraden sammen med op mod 100 militærkøretøjer og 71 fly og helikoptere.

TV 2's korrespondent Uffe Dreesen er i Moskva og han fortæller, at fremvisningen sender et vigtigt signal for russerne:

- Der er store økonomiske problemer i Rusland, og russernes realløn er svundet ind til måske halvdelen af, hvad den plejer at være i købekraft. Der er altså store problemer, men det her er noget, russerne kan være stolte af, og derfor er det vigtigt for styret at fejre den her dag, siger Uffe Dreesen.

Paraden bliver dog mindre end sidste års, hvor russerne markerede 70-året for sejren over tyskerne, hvilket man ifølge Uffe Dreesen også kunne se på fremmødet af udenlandske statsoverhoveder.

- Den eneste der var med var Kasakhstan præsident Nursultan Naserbajev, så der har ikke været den samme internationale opmærksomhed om arrangementet i år, siger Uffe Dreesen.

Senere i dag vil sejren over nazisterne igen ville markeret, når et mindeoptog fejrer "det udødelige regiment" - altså dem der deltog i krigen.