Udland

Filippinerne vælger hårdtslående politiker til præsident

Lad os give ham en chance, siger præsidentmodstander om borgmester, der har støttet drab på kriminelle.

Rodrigo Duterte, den hårdtslående filippinske præsidentkandidat, siger, at han vil "acceptere folkets mandat", efter at optællingen viser, at han bliver landets nye præsident.

- Det er med ydmyghed, ekstrem ydmyghed, at jeg accepterer dette folkets mandat, siger han fra byen Davao, hvor han har været borgmester det meste af tiden de sidste to årtier.

Optællingen viser, at han vundet en klar sejr ved mandagens præsidentvalg. Det bliver også erkendt af Dutertes modkandidat Grace Poe.

Poe, der er en populær senator, og som tidligere i valgkampen førte i meningsmålinger, har kun fået lidt over en femtedel af stemmerne.

Sammenlignes med Trump

- Jeg giver mig, jeg respekterer resultatet. Duterte har et mandat. Lad os give ham en chance, siger Grace Poe på et pressemøde.

Duterte er en populær, men også omstridt borgmester i den sydlige by Davao.

Han er på grund af en række kontroversielle udtalelser blevet sammenlignet med den amerikanske milliardær og præsidentkandidat Donald Trump. Duterte har blandt andet støttet en hårdhændet fremfærd mod narkobander og kriminelle, herunder drab.

En valgorganisation, PPCRV, der har fulgt valget tæt, oplyser, at Duterte har fået 13,2 millioner stemmer og langt over fem millioner flere stemmer end Poe og en tredje kandidat - Manuel Roxas. Kandidaten med flest stemmer bliver præsident.

Har dræbt kriminelle

Mange iagttagere udtrykker frygt for, at Duterte med sin barske tilgang til politik vil afvikle demokratiet.

- Glem lovene om menneskerettigheder, sagde han i en valgtale lørdag aften i hovedstaden Manila, hvor titusinder af vælgere var samlet for at høre ham.

I talen pralede han af, at han har dræbt kriminelle under sine knap 20 år som borgmester i byen Davao i det sydlige Filippinerne.

- Hvis jeg klarer den hele vejen til præsidentpaladset, vil jeg gøre, som jeg gjorde som borgmester. Alle I narkohandlere, røvere og døgenigte må hellere forsvinde. For ligesom borgmesteren vil jeg dræbe jer, sagde han.

Det har forårsaget et ramaskrig blandt menneskerettighedsorganisationer. Men han har fået støtte fra filippinere, der er trætte af lovløshed og korruption.