Første ord fra whistleblower bag Panama Papers: Jeg arbejder ikke for nogen

Kilden bag lækagen af de 11,5 millioner dokumenter afviser at arbejde for en regering eller efterretningstjeneste.

Den hemmelige kilde bag lækket af de såkaldte Panama Papers bryder nu for første gang tavsheden og fortæller, hvorfor 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca er givet til medierne.

Kilden kaldet ”John Doe” tog første gang kontakt til den tyske avis Süddeutsche Zeitung for over et år siden og sendte siden de mange dokumenter via en krypteret forbindelse.

Süddeutsche Zeitung har aldrig mødt kilden i virkeligheden, men den tyske avis bringer fredag et manifest skrevet af ”John Doe”, hvor han forklarer, hvorfor han lækket de mange oplysninger om skattelyselskaber.

- Jeg arbejder ikke for nogen regering eller efterretningstjeneste, hverken direkte eller som entreprenør, og jeg har aldrig gjort det. Mit synspunkt er alene mit eget, ligesom min beslutning om at dele dokumenterne med Süddeutsche Zeitung og Det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ) ikke har noget specifikt politisk formål, men alene skyldes, at jeg forstår nok af indholdet til at indse omfanget af den uret, de beskriver, lyder det blandt andet i manifestet.

Medier og domstole har svigtet

Mossack Fonseca har hjulpet internationale virksomheder og enkeltpersoner med at oprette offshore-selskaber. Det er der i sig selv ikke noget galt med, men mange af dokumenterne peger i retning af, at selskaber har benyttet sig af metoden til at unddrage skattebetaling.

Og det er den unddragelse, der siden begyndelsen af april har skabt stor forargelse rundt omkring i verden.

I manifestet kritiserer ”John Doe” både medier, domstole og politikere verden over for at have svigtet i kampen mod skatteunddragelse.

- Den fremherskende mediefortælling har hidtil fokuseret på skandalen, og hvad der er lovligt og tilladt i dette system. Hvad der er tilladt er faktisk skandaløst og skal ændres, skriver ”John Doe”.

Tilbyder hjælp

Den anonyme kilde tilbyder samtidig at hjælpe myndighederne med retsforfølgelser i forbindelse med hvidvaskning af penge og skatteunddragelse med den betingelse, at kilden ikke selv bliver straffet. 

- Legitime whistleblowere, som afslører ubestridelige ulovligheder, uanset om de er insidere eller outsidere, fortjener immunitet mod straf, står der i manifestet.

Forventer flere læk mandag

Ifølge Business Insider vil Det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ) på mandag lække en stor mængde data, som beskriver, hvordan mange af verdens rigeste og mest magtfulde personer skjuler deres penge.

- Det vil sandsynligvis være den største frigivelse nogensinde om offshore-virksomheder og personerne bag dem baseret på data fra Panama Papers, skriver ICIJ i en mail til Business Insider og uddyber:

- Den søgbare database vil indeholde mere end 200.000 virksomheder, investeringsforeninger og fonde i 21 skattely fra Hong Kong til Nevada i USA.