Udland

Uber samler toppolitikere for at erobre nye markeder

Kørselstjenesten har fået en række prominente navne til at hjælpe sig med at blive lovlige i flere lande.

Den kontroversielle kørselstjeneste Uber har onsdag offentliggjort navnene i et nyt politisk udvalg, som firmaet har nedsat til at kæmpe for, at tjenesten kan erobre nye markeder og blive lovligt i flere lande. Det skriver teknologimediet techcrunch.com.

Uber har på det seneste været i modvind i USA, hvor selskabets chauffører har demonstreret for at få bedre rettigheder og løn. Uber er i forvejen blevet gjort ulovligt i flere lande, og det er altså blandt andet de udfordringer, som det nye udvalg skal hjælpe Uber med.

Udvalget består blandt andre af hollandske Neelie Kroes, en af Margrethe Vestagers forgængere på posten som EU's konkurrencekommissær, den tidligere amerikanske transportminister Ray LaHood samt Perus tidligere premierminister Roberto Danino.

Udvalget har gennemført sine første møder denne uge, siger Ubers chefrådgiver, David Plouffe.

- Vi har haft dynamiske diskussioner om alle aspekter af vores forretning og de udfordringer og muligheder, som Uber har foran sig rundt omkring i verden, skriver David Plouffe i en blog ifølge techcrunch.com.

- Mens samkørsel vokser, ser vi frem til at få værdifulde råd fra vores indsigtsfulde udvalg. I årtier har transportpolitik stået i skyggen af økonomi, uddannelse og sundhed. Men transport er faktisk nøglen til alle de politikområder, mener Plouffe.

1500 Uber-chauffører i Danmark

Ubers forretning har taget voldsom fart, siden den blev lanceret i San Francisco i 2011.

Men traditionelle taxaselskaber og vognmænd verden over har beklaget sig over, at Uber gør indtog på deres marked.

Antallet af danske Uber-chauffører vurderes at være omkring 1500.

Det er stadig uafklaret, om Ubers tjeneste står på den rette side af loven i Danmark. En retssag i Københavns Byret skal klarlægge, om chaufførerne kan straffes for at køre piratkørsel.

Når den sag er afsluttet i juni, kan en større sag mod selskabet eventuelt begynde, har justitsminister Søren Pind (V) tidligere slået fast.