Udland

Rørende video: Flygtningebørn læser hadefulde kommentarer op fra de sociale medier

I en ny kampagne tager Norsk Røde Kors kampen op mod fjendtlige kommentarer mod flygtninge og håber, at folk vil tage afstand fra de hadefulde ord.

"Muslimer har aldrig været nogen berigelse for noget land." " Jeg håber hele bundtet rejser hjem igen."

Sådan lyder nogle af de hadefulde kommentarer mod flygtninge, som Norsk Røde Kors har stuvet op på de sociale medier. Et sprog, som ifølge organisationen er stigende - ikke blot på internettet, men også på gaden. 

- Vi har set en stigende holdningsændring og en øget hetz på de sociale medier og ude på gaden. Vi er nødt til at stoppe op og sige til os selv, at alle mennesker er lige meget værd, siger kommunikations- og markedsdirektør hos Norsk Røde Kors, Øistein Mjærum, til TV 2.

Sproget er nøglen

Derfor har organisationen nu igangsat kampagnen 'Hvis du kan snakke - kan du bidrage' i forsøget på at få folk til at tage afstand fra det hadefulde sprog og få øjnene op for, at alle mennesker er lige værdifulde.  

I videoen, som kan ses øverst i artiklen, ser man syriske flygtningebørn læse fjendtlige kommentarer op fra internettet. En idé, der kom efter, at flere frivillige i organisationen mente, at Røde Kors måtte gøre noget mod den hadefulde retorik.

Syriske flygtningebørn læser hadefulde kommentarer om flygtninge op fra internettet.

- Flere af vores frivillige gav os tilbagemeldinger om, at de synes, at Røde Kors burde gøre noget mere for at få nordmændene til at tage afstand fra alt det negative, som bliver sagt på sociale medier, og bidrage til at få flere af dem, som er passive, til i stedet at engagere sig, fortæller Øistein Mjærum, der håber at kampagnen kan fører til, at folk vil give sig tid til at tale med flygtningene. 

- Vi håber, at kampagnen vil få flere til at engagere sig på en postiv måde, og at flere faktisk vil tale med de flygtninge, som bor i nærheden. At det kan få flere nordmænd til at snakke med - og ikke om - flygtninge, forklarer han. 

- I ødelægger budskabet

Selvom den rørende video har fået en masse positive ord med på vejen på de sociale medier, falder det dog ikke i lige god jord hos alle.   

Blandt andet skriver Facebook-brugeren Martine Lovise Harborg på Norsk Røde Kors' Facebook-profil, at det er synd at udsætte børnene for disse kommentarer i videoen:

- Jeg ved ikke, hvad jeg synes om denne video. I får børn, unge og voksne til at læse kommentarer, som er racistiske og diskriminerende. Skal det første norske, de læser, være dette? I kommer med et budskab, men I ødelægger virkelig det budskab, når I viser dem kommentarerne, der er rettet mod dem selv og deres familie. Det er ikke i orden, skriver hun. 

Norsk Røde Kors har valgt at bruge børnene i kampagnen for at minde om, at det er de uskyldige, der bliver ramt af det hårde sprog.

Men Røde Kors svarer tilbage, at børnene og forældrene selv har haft lyst til at deltage i kampagnen, og at de har fået oversat den tekst, de skulle læse op.

Både børn og forældre har ligeledes fået forklaret, hvordan det kan opleves, når filmen bliver vist på sociale medier og i TV, skriver organisationen på Facebook.  

De udskyldige rammes

Øistein Mjærum tilføjer til TV 2, at de har valgt børnene for at sætte fokus på, at også de uskyldige bliver ramt.

- Vi har valgt børn fra Syrien i kampagnen, fordi vi ønsker at minde om, at det de uskyldige flygtninge, der rammes af det hér hårde sprog, siger han og fortsætter:

- Sproget er nøglen til god integration. Selv small-talk kan bidrage til, at flere føler sig velkomne, ikke bliver ensomme, og at de engagerer sig i lokalmiljøet. Et venligt 'hej' kan virkelig betydelig meget, konstaterer Øistein Mjærum.

Du kan læse mere om kampagnen her.