Berømt foto bliver undersøgt - har verden taget fejl i 70 år?

Mystiske fejl på billedet af flagrejsningen på Iwo Jima under Anden Verdenskrig, får nu USAs Marinekorps til at undersøge det ikoniske pressefoto.

Et af de mest berømte fotos fra Anden Verdenskrig bliver nu genstand for en efterforskning hos USAs marinekorps. Det sker efter to amatørhistorikere har sat spørgsmålstegn ved, hvem der egentlig optræder på billedet, skriver nyhedsbureauet AP.

Billedet er taget den 23. februar 1945 på Stillehavsøen Iwo Jima, og det forestiller seks soldater, som rejser det amerikanske flag på bjerget Mount Suribachi, efter de har erobret bjergtoppen fra japanerne.

USA er en nation, hvor militærhistorien spiller en stor rolle, og billedet har dannet model for statuer, frimærker og plakater. Det er blevet genopført af skuespillere ved mindehøjtideligheder, og i 2006 blev det sågar til en spillefilm af Clint Eastwood med titlen Flag of Our Fathers - efter bogen af samme navn.

Fotografen bag billedet, Joe Rosenthal fra nyhedsbureauet AP, fik aldrig navnene på soldaterne, da han tog billedet, men da det blev brugt i USAs krigspropaganda, bad præsident Roosevelt miltæret om at identificere dem.

Efter en del forvirring blev soldaterne identificeret som John Bradley, Rene Gagnon, Ira Hayes, Harlon Block, Michael Strank og Franklin Sousley.

På det tidspunkt var Harlon Block, Michael Strank og Franklin Sousley allerede blevet dræbt i krigen mod japanerne.

I årevis var der ingen som satte spørgsmålstegn ved billedet.

Den mest kontroversielle oplysning var, at billedet egentlig var iscenesat, fordi flaget faktisk var blevet hejst over øen en gang. Dette blev også fotograferet, men ikke af en pressefotograf - så det blev ikke helt så velkomponeret.

I november 2014 satte to amatørhistorikere imidlertid spørgsmålstegn ved Joe Rosenthals billede. De to, amerikaneren Eric Krelle og ireren Stephen Foley, havde undersøgt en stor mængde detaljer på billedet og sammenlignet dem med andre billeder, som blev taget samme dag i 1945.

Det viste sig, at soldaterne optrådte på flere fotos, og der var en række ting som ikke stemte, når billederne blev sammenlignet.

Du kan se forskellene på billederne i den interaktive grafik herunder.

Der skulle gå mere end et år fra de første afsløringer i avisen Omaha World-Herald til USAs militær tog affære. Nu har marinekorpset så udsendt en kortfattet meddelelse:

"Marinekorpset undersøger informationer fra en privat organisation. Informationerne har forbindelse til Joe Rosenthals pressefoto fra AP af den anden flagrejsning på Iwo Jima."

De to amatørhistorikere havde i 2014 også et bud på, hvem manden i front på billedet i virkeligheden er.

De mener han hedder Henry Schultz, men han er ikke i stand til at fortælle sin historie, for han døde i 1995.

Da historien om marinekorpsets efterforskning kom frem først på ugen, forsøgte avisen Omaha World-Herald at få en kommentar fra den ene amatørhistoriker - Erik Krelle.

Han siger til avisen, at han ikke kan kommentere på sagen, da han for nylig har har indgået en aftale om fortrolighed.

Han vil ikke oplyse, hvem han har indgået aftalen med.