Udland

Verdens største pensionister slipper ikke for elefantkrogen

En æra er forbi inden for cirkus i USA, da elefanterne i Ringling Bros. søndag dansede deres sidste can-can. Dyreforkæmpere slår samme slag i Danmark.

Efter 145 år skal cirkuselefanter nu ikke længere være med til at underholde publikum, når det amerikanske cirkus Ringling Bros. and Barnum & Bailey rejser rundt i landet. Det skriver ABC News.

Det sidste show løb af stablen søndag i Providence, hovedstaden i den amerikanske delstat Rhode Island. Se billeder fra forestillingen på Facebooksiden her. Du kan se et lille samklip øverst i artiklen.

Efter cirkusforestillingen søndag kaldte sprechstallmeisteren, Johnathan Lee Iverson, de seks asiatiske elefanter for elskede medlemmer af cirkusfamilien og takkede dyrene for mere end 100 års tjeneste. 

- Det er en meget følelsesmæssig tid for os, sagde han ifølge ABC News, da forestillingen var nået til vejs ende og elefanterne forlod ringen:

- Vi elsker vores piger. Tusind tak for de mange års træning. Vi skriver historie i aften, mine damer og herrer, ægte amerikanske ikoner.  

I USA er elefanter blevet brugt i cirkus i mere end 200 år. Og selv om det populære cirkus nu har valgt at droppe elefanterne, så er der ifølge den største dyrebeskyttelsesorganisation i USA, The Humane Society, stadig mere end ti cirkusser i landet, der bruger elefanter. Dog ingen så store som Ringling Bros.

Desuden er det i USA vanskeligt for et cirkus at turnere med elefanter, da mange byer har forbudt brugen af de såkaldte 'bullhooks' (elefantkroge, red.), der bliver brugt til at træne og 'guide' elefanterne. Flere stater overvejer sågar at lovgive imod dem. 

Clash mellem sikkerhed og dyrevelfærd  

Ifølge formanden for Det Dyreetiske Råd i Danmark, Bengt Holst, er problemet med omrejsende cirkusser, at man ikke både kan forløse det sikkerhedsmæssigt og dyrevelfærdsmæssigt.

Et cirkus rejser rundt cirka 100 gange om året, hvilket også vil sige, at der skal etableres et opholdssted for elefanterne samme antal gange. Typisk bliver de lukket ud på et grønt område, hvor man sætter noget tråd omkring.

- Men det er kun en symbolsk barriere, hvis elefanterne vil ud, så kommer de det, siger Bengt Holst, der også er vicedirektør i Købehavns Zoo.

Det skete eksempelvis sidste sommer, da elefanten Ramboline stak af fra Cirkus Dannebrog. Dyret pillede selv indhegningen ned og bevægede sig i et stykke tid frit rundt i Svenstrup tæt ved Aalborg. Læs mere her.

En uforudset hændelse fandt ligeledes sted sidste sommer, da en af Cirkus Arenas elefanter pludselig rykkede en bil rundt i Karrebæksminde i Sydsjælland. Det skete i forbindelse med, at cirkusset traditionen tro lader sine elefanter vandre ned til vandet, hvor de får lov til at køle sig ned.

Se video af det nedenfor og læs mere her.

Populære cirkusser lukket

Cirkuskulturen er muligvis ikke, hvad den har været. I januar måned annoncerede Cirkus Benneweis, at de sætter deres forestillinger på pause efter 128 år. Og i marts måned blev det ligeledes offentliggjort, at Cirkus Dannebrog var gået konkurs.

Der hvor man laver dem til klovne. Laver dem til halvt mennesker, halvt elefanter – der har man mistet respekten for dyret. Det, synes jeg personligt, er helt forkert.

Bengt Holst, formand for Det Dyreetiske Råd

Hos Dyrenes Beskyttelse arbejder de for at få de vilde dyr ud af cirkus, elefanter, søløver og zebraer. Netop på grund af argumentet, som Bengt Holst fremlægger.

Cirkus Arena bruger stadig elefanter under deres forestillinger. Arena har desuden et vinterkvarter i Årslev nord for Slagelse, der er til stor fordel for dyrevelfærden. 

Vilde dyr i cirkus

 1. 1962

  1. Folketinget vedtager en ændring af Dyreværnsloven. Fremvisning af vilde dyr i cirkus forbydes hermed, dog med undtagelse af især elefanter og søløver. 

 2. 2003

  1. I en udtalelse foreslår Rådet vedrørende Hold af Særlige Dyr uopfordret, at der fremover ikke bliver givet dispensation fra forbuddet mod fremvisning af vilde dyr i cirkus.  

   På baggrund af udtalelsen sender Justitsministeriet spørgsmålet i høring hos relevante myndigheder og organisationer. Der er uenighed.

 3. 2007

  1. Justitsministeren nedsætter en arbejdsgruppe, hvor der sidder repræsentanter for Dyrenes Beskyttelse, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, Cirkusdirektørforeningen i Danmark, Rådet vedrørende Hold af Særlige Dyr, Det Dyreetiske Råd, Fødevarestyrelsen, Københavns Politi og Justitsministeriet.

 4. 2008

  1. Arbejdsgruppen anbefaler et forbud mod hold af vilde i cirkus, undtagen elefanter, søløver og zebraer. Følgende ønskede et totalforbud, men var i undertal: Repræsentanterne for Dyrenes Beskyttelse, Rådet vedrørende Hold af Særlige Dyr samt Det Dyreetiske Råd.

 5. 2009

  1. I en ny ”Bekendtgørelse om hold og fremvisning af dyr i cirkus mv.” opereres der nu med en negativliste og en positivliste. Omrejsende cirkusser kan nu fremvise elefanter, søløver og zebraer uden at skulle søge om dispensation hertil. Til gengæld skal de overholde en række minimumskrav til blandt andet boks- og foldstørrelser.

Ikke lig med Disneys Dumbo

I Danmark har man bevæget sig væk fra at lave numre, som er belastende for dyrene. Man træner dem i stedet til at gøre ting, som de normalt gør – man får dem blot til at gøre det på komando. Eksempelvis hvordan de kan bruge deres snabel til at bære med eller til at kaste med. Problemet opstår ifølge Bengt Holst, når man menneskeliggør dyrene.

- For eksempel det der med, at de skal stå på et ben, som man gjorde typisk i gamle dage, det er jo enormt belastende for dem, for deres muskler og deres knogler, siger han og forstætter:

- Der hvor man laver dem til klovne, hvor man laver klovnenumre med dem. Laver dem til halvt mennesker, halvt elefanter – der har man mistet respekten for dyret. Det, synes jeg personligt, er helt forkert.

Han forklarer i øvrigt at grunden til, at det er legitimt at bruge eksempelvis heste i cirkus, er, at hesten er domesticeret. Det vil sige, at den under avlsprocessen langsomt er tilpasset til at leve på mennesket præmisser.   

De 'pensionerede' cirkuselefanter - hvad nu?

Forfatter Ronald B. Tobias, der i 2013 udkom med bogen 'Behemoth: The History of the Elephant in America', udtaler ifølge ABC News, at Ringling Brothers beslutning om at droppe elefanterne indikerer et skift i amerikanernes syn på elefanter.

Han forklarer, at folk ikke længere ser elefanter som cirkusartister, men derimod som sansende dyr med en bred vifte af menneskelige følelser.

Alana Feld, der er producer hos Ringling Bros. bekræfter, at deres kunder har ændret holdning, og at folk ikke bryder sig om, at de kører rundt med elefanter. Hør mere herunder:

Elefanterne skal nu bo på det største reservat i Nordamerika, nemlig Ringlings 80 hektar store elefantreservat i Florida, hvor der bor 40 asiatiske elefanter. Dyrene skal være med i et kræftforskningsprojekt, hvor man forsøger at finde ud af, hvorfor kræft er mindre udbredt hos elefanter end hos mennesker – på trods af elefanternes meget større kropsmasse.   

Den famøse elefantkrog

Amerikanske dyreaktivister inklusiv PETA (People for the Ethical Treatment of Animals, red.) mener at cirkussets beslutning om at droppe elefanterne er et skridt i den rigtige retning. Men de er uenige i, at Elefantreservatet er et optimalt sted for dyrene.

- Livet i lejren er ikke meget bedre end det omrejsende liv. De vil stadig blive truet med elefantkroge og sikkert også med strømpistoler, siger John Di Leonardo, der er Peta-aktivist og antrozoolog. Hør mere herunder:

Elefanter har meget følsom hud lige bag ørerne, hvor man kan berøre dem med krogen.

- Man kan ikke undskylde det med, at de er tykhudede og ikke mærker noget som helst, selvfølgelig mærker de noget, siger formand for Det Dyreetiske Råd, Bengt Holst og refererer til diverse engelske og amerikanske cirkusser, hvor elefantkrogen er blevet brugt til at slå med.

Allerede i januar annoncerde Ringling and Bros., at de sender deres cirkuselefanter på 'pension', og det fik folk til at reagere på de sociale medier:

Ringling Bros. argumenterer for brugen af elefantkroge eksempelvis via en videoguide, hvor man kan se, hvordan den skal bruges.

Dyreløse cirkusser er fremtiden 

Der findes eksempler på store, veletablerede cirkusser uden dyr i Europa, eksempelvis Cirque du Soleil.  

Bengt Holst forudser, at folk stadig ønsker at tage i cirkus, selvom elefanter ikke længere er en del af forestillingen. 

- Dengang man forbød vilde dyr i cirkus, tigre og løver, der spåede man, at det var cirkusvæsenets død. Men det har det langt fra været, siger han og fortsætter:

- Men det forudsætter selvfølgelig, at man tænker nyt og måske i højere grad satser på artisteriet, hvad mennesket kan lave. Mennesket kan sige fra på en helt anden måde.

Det romatiske drama 'Water for Elephants' fra 2011 giver et indblik i, hvad cirkuselefanter kan blive udsat for. Filmen skildrer et cirkusdrama under Den Store Depression i 1930'ernes USA. Se traileren her.

Ligeldes er der den prisbelønnede dokumentarfilm ’Cirkuselefanten der gik amok’ ('Tyke Elephant Outlaw', red.) fra 2015, som skildrer elefanten Tykes triste liv i fangenskab. Dens skæbne har skabt debat verden over.