Udland

Tre jordlignende planeter suser rundt om dværgstjerne

Tre planeter, som har ligheder med Jorden, kredser om en ultrakold dværgstjerne med en omløbstid på få dage.

Et hold af videnskabsfolk har observeret tre jordlignende planeter i en jordlignende bane omkring en fremmed stjerne. 

De tre nyopdagede planeter, som i størrelse og temperatur minder om Jorden og Venus, er det hidtil bedste bud på, hvor der kan findes liv uden for vores eget solsystem, skriver AFP. 

- Det her er den første mulighed for at finde kemiske spor efter liv uden for vores solsystem, siger Michael Gillon, som er astrofysiker ved University of Liége.

40 lysår fra Jorden

Han er hovedforfatter til en forskningsartikel om planeterne, der offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Nature. 

Opdagelsen er gjort ved hjælp af Trappist-teleskopet ved ESO's La Silla-observatorium i Chile. Planeterne kredser rundt om stjernen med navnet 2 Mass J23062928-0502285 - der nu bare går under navnet Trappist-1.

Stjernen befinder sig i stjernebilledet Vandbæreren. Den er en ultrakold dværgstjerne, der befinder sig 40 lysår fra Jorden. På grund af planeternes størrelse og afstand til den kolde og svage stjerne kan der på alle tre planeter være områder, hvor temperaturen gør det sandsynligt, at der findes flydende vand og liv. 

Minder om Jupiter

To af planeterne kredser omkring stjernen på henholdsvis 1,5 og 2,4 dage. Omløbstiden for den tredje planet er stadig usikker, men forskerne vurderer, at den er på mellem 4,5 til 73 dage.

- Med så kort omløbstid er planeterne mellem 20 og 100 gange tættere på deres stjerne end Jorden er på Solen. 

- Opbygningen af det her planetsystem minder meget mere om planeten Jupiter og dens måner end om vores solsystem, forklarer Michael Gillon i en pressemeddelelse udsendt af Nasa, det amerikanske rumfartsagentur.