Udland

Endnu en flygtning sætter ild til sig selv: Den australske model får skylden

Det australske flygtningesystem presser flygtninge til desperation, lyder anklagen. To ventende flygtninge har nu sat ild til sig selv.

I fredags døde 23-årige Omid Masoumali efter at have sat ild til sig selv på den sydlige Stillehavsø Nauru, og mandag valgte endnu en flygtning at gøre det samme.

En 21-årig somalisk kvinde svæver i livsfare efter at have antændt sig selv på Nauru, hvor hun havde ventet i tre år på at få tilladelse til at rejse til Australien. Det skriver australske ABC.

Årsagen er angiveligt, at flygtningene er så desperate for at få opholdstilladelse, at de gør det for at skabe opmærksomhed omkring deres situation.

Strenge regler får skylden

De australske flygtningeregler er kendt for at være blandt de skrappeste i verden. Derfor venter flygtninge blandt andet på Nauru i årevis på at få deres ansøgninger behandlet.

Den 21-årige kvinde skulle for nylig have været i Australien i et halvt år for at få lægebehandling. Men hun blev sendt tilbage i ventepositionen på Nauru, og skulle endda have fået at vide, at der ville gå 10 år endnu, før hun kunne gøre sig håb om at komme til Australien.

- Når man tager al menneskelighed, værdighed og håb fra folk, bliver de frygteligt deprimerede og fortvivlede, og i dette tilfælde gør de forfærdelige ting ved sig selv, siger Sarah Hanson-Young, der er medlem af det australske senat for oppositionspartiet De Grønne, til ABC.

Regering: Farligt at give dem håb

Hun giver den strenge australske immigrationspolitik skylden for at drive folk ud i desperation, men regeringen på Nauru giver omvendt netop folk som hende skylden for de seneste dages tragedier.

I en erklæring fra regeringen lyder det nemlig, at australske politikere og menneskerettighedsforkæmper giver flygtninge falsk håb ved at give dem grund til at tro, at deres situation er bedre end virkeligheden.

- Disse handlinger bliver begået, fordi flygtningene mener, at politiske protester vil påvirke den australske regering. Talsmænd for flygtninge skal stoppe med at give asylansøgerne på Nauru falsk håb og skabe disse protester. De gør kun situationen værre, lyder det.

DF har rost australsk model

Australien bruger de omkringliggende øer som blandt andet Nauru og Papua New Guinea til at huse flygtninge, mens de får deres ansøgning om asyl behandlet. Dermed sætter ansøgerne aldrig en fod på australsk jord.

Dansk Folkeparti har flere gange rost den australske model, og flere europæiske politikere har peget på, at en lignende model ville kunne gavne i Europa, så flygtninge ikke ville være tvunget til at tage den farlige rejse via Middelhavet eller Tyrkiet i hænderne på menneskesmuglere.

Men mange andre kalder modellen for umenneskelig, og for nylig fastslog højesteret på Papua New Guinea, at modellen er ulovlig, da man indespærrer folk uden en rettergang.