Udland

CIA slår Osama bin Laden ihjel på Twitter - her er internettets svar

USA's spiontjeneste hylder drabet på Osama bin Laden på Twitter - men myndighedernes moderne version af sandheden mødes af modvind i cyberspace.

USA's efterretningstjeneste CIA fejrer i dag, at det er fem år siden specialstyrker fra Navy Seals dræbte al Qaeda-lederen Osama bin Laden.

Spionagenturets kommunikationsafdeling er specielt glade for det sociale medie Twitter, som spiller en central rolle i højtideligholdelsen af den blodige affære, hvor terrorlederen blev skudt i hovedet, mens han gemte sig i en villa i udkanten af den pakistanske by Abbottabad.

For at markere femårsdagen for drabet, udsender CIA meddelelser på Twitter med fem års forsinkelse, så efterretningstjenestens 1,3 millioner tilskuere på Twitter får fornemmelsen af, at den fem år gamle operation udspiller sig her og nu.

- Uskadeliggørelsen af bin Laden fremstår som en af de største efterretningssucceser nogensinde. Historieskrivning har været et nøgleelement i CIA's indsats på sociale medier, siger CIA's talsmand Ryan Trapani til ABC News.

- Ved femårsjubilæet er det passende at huske dagen og ære alle dem, der deltog i denne præstation, siger han.

På Twitter er det dog ikke alle, der kan se det ærefulde i, at CIA fejrer likvideringen.

Drabet på Osama bin Laden er nemlig også en historie om, hvordan amerikanske soldater trængte ind i et privat hjem i et fremmed land og likviderede en mand uden rettergang.

Og efterretningstjenestens lyst til at fortælle sin version af sandheden bliver blandt andet mødt med sarkasme hos folkene bag tv-programmet The Daily Show.

"Hvis I tweeter direkte fra Invasionen i Svinebugten, så ring til os. Ellers, stop det," skriver det satiriske talkshow på sin hjemmeside (Invasionen i Svinebugten på Cuba i 1961 regnes for en af CIA's største fiaskoer.). 

I den mere alvorstunge afdeling møder CIA kritik fra en juraprofessor hos tænketanken CNAS. Han mener, at det er i strid med, hvad der normalt regnes for god etik i USA's efterretningstjenester. 

Journalisten Freddie Compion vælger en mere humoristisk tilgang til sagen. Han svarer CIA med dette ansigtsudtryk:

Samtidig tilbyder PR-virksomheden IGNIS sin hjælp til CIA.

En Twitter-bruger går så langt som til at indberette CIA til Twitter for at overtræde retningslinjerne på det sociale medie.

Det berømte billede af USA's præsident Obama og hans udenrigsminister Hillary Clinton, der modtager nyheden om Osama bin Ladens død, bliver mål for satire.

Her med en leende russisk præsident.

Og CIA's version af, hvordan Osama bin Laden blev dræbt, bliver også draget i tvivl. Blandt andet henviser flere brugere på Twitter til den prisbelønnede journalist Seymour Hersh, der blandt andet afslørede, hvordan USA mishandlede fanger i Irak, og hvordan amerikanske soldater stod bag en massakre på hundredevis af civile under Vietnamkrigen.

Ifølge Seymour Hersh er den historie, som CIA har sendt ud på Twitter ikke i overensstemmelse med sandheden.

Han mener, at Osama bin Laden blev opsporet, fordi en pakistansk embedsmand ønskede at score den gigantiske dusør der var på Osama bin Laden, og ikke på grund af CIA's indsats.

Han sår også tvivl om, hvorvidt Osama bin Laden døde i en ildkamp, men han bruger kun anonyme kilder, og hans oplysninger kan ikke bekræftes.