Mor tæsket og voldtaget af 14 mænd: 9-årig søn for hjernevasket til at flygte

Niårige Murad tøvede, da familien fik muligheden for at undslippe Islamisk Stat. Nu kæmper han ligesom andre med ekstremisternes indoktrinering.

Da ni år gamle Murad fik chancen for at flygte fra Islamisk Stat (IS) – gruppen, der gentagne gange voldtog hans mor og slagtede eller tilfangetog tusinder fra samme minoritet som ham selv – tøvede han.

Indoktrineringen af den lille dreng, der tilhører Yazidi-minoriteten, var blevet så stærk i løbet af de 20 måneder, han og familien havde været taget til fange af IS, at han fortalte sin mor, at han ville blive i lejren, hvor IS-soldater havde trænet ham til at dræbe ’vantro’.

- De begyndte med at tage børn på mine sønners alder og ældre – hvis børnene var over 10 år, blev de ført til en træningslejr, og hvis de var yngre, blev de ført til deres familiers huse, hvor de sagde: "Vi vil opdrage dem, og de bliver fremtidens soldater". I træningslejren lærte de børnene at bruge skarpladte våben og knive. Islamisk Stat viste så familierne videoer af drab, og de så deres børn tage del i drabene, siger Murads mor til Reuters.

IS tilfangetog Murad, hans bror Emad og deres mor, der ikke ønsker at oplyse sit navn, i august 2014. De blev taget til fange i deres landsby tæt på den irakiske by Sinjar.

Murads personlig historie er kommet frem, få dage efter en video med syriske børns nødråb fra den stærkt krigshærgede by Daraya blev offentliggjort. I videoen fortæller børnene om livet i byen, der har været belejret i over tre år, og om de kære, de har mistet. Du kan se videoen herunder: 

I den offensiv, hvor Murad og hans familie blev taget til fange, massakrerede, tilfangetog og voldtog IS flere tusinde Yazidier, fordi de blev anset for at være djævletilbedere.

Du kan læse mere om Yazidisme her.

Måtte overbevise søn om at flygte

Det meste af tiden, familien var fanger hos IS, lykkedes det for Murads mor at blive sammen med sine to sønner, mens IS sendte dem rundt til de forskellige byer i det selvudnævnte kalifat i Irak og Syrien. Familien var ifølge moren blandt andet i Raqqa, Mosul og den nu ødelagte oldtidsby, Palmyra.

Rasmus Tantholdt fik som en af de eneste vestlige journalister adgang til Palmyra, kort efter Islamisk Stat var fordrevet fra byen. Du kan se ham i Palmyra i videoen herunder: 

Nu, i relativ sikkerhed i et kurdisk kontrolleret område, fortæller Murads mor om, hvordan hun for få uger siden kæmpede for at overbevise sin søn om at flygte med sin familie. Hun ville væk fra ydmygelsen og voldtægterne.

- Jeg var med i en gruppe, der blev solgt og ført til Palmyra. De tog os med på markedet, hvor de sælger kvinder. Det var et stort hul, og der var 150 købere. Hver gang én af vagterne sagde vores navn, skulle vi paradere foran køberne, indtil en af dem købte os. Jeg ved ikke, hvor meget jeg kostede, men jeg ved, jeg blev solgt, siger Murads mor. 

Her kan du danne dig et overblik over den langstrakte borgerkrig i Syrien: 

En ny generation af krigere

Indoktrineringen af Yazidi-drenge lader ifølge Reuters til at være en del af en bredere indsats fra IS med det mål at skabe en ny generation af krigere, der er loyale mod organisationens ideologi. Den træning, drengene modtager, efterlader dem med psykiske ar, selv efter de er undsluppet.

Ifølge Murads mor blev de unge drenge klædt i samme dragter som IS-krigerne. Hun fortæller også, at Murad blev tvunget til at læse Koranen og være med til ekstreme, religiøse lektioner.

Imens de skete udtaler moren, at hun blev tæsket og voldtaget af mindst 14 forskellige mænd. Og hun var langt fra alene, siger hun.

Der er mange nationale og internationale aktører i Syrien. Skammelsen giver et overblik i videoen herunder: 

Et edderkoppespind af alliancer gør det svært at få overblikket over aktørerne i Syrien.

- Nogle af pigerne, der var otte år gamle og ældre, blev tvunget til at blive gift. Deres hænder og fødder blev bundet, og de blev tvunget (til samleje, red.). For nogle resulterede det i, at de blødte og måtte på hospitalet. De (Islamisk Stat, red.) gav alle kvinder og piger prævention, så de ikke blev gravide, siger Murads mor.

Uudslettelige ar på sjælen

Murads familie flygtede, da krigeren, der havde ’købt’ moren, forlod huset, hvor hun og børnene opholdt sig. En ven hjalp familien med at komme i kontakt med menneskesmuglere, og efter en nat i et såkaldt ’safe-house’ fik familien til at nå en flygtningelejr nær den nordirakiske by Duhok, hvor de befinder sig nu.

I lejren kan Murads mor nu se sine sønner være dybt traumatiserede efter fangeopholdet hos IS. Den yngste søn, Emad, der er fem år gammel, taler kun lidt, men leger gerne lege.

Værre står det til med Murad. Ifølge Reuters’ udsendte reporter er han dybt påvirket; Han smiler sjældent, kæmper med at holde øjenkontakt og piller konstant ved sine hænder.  

Ifølge Reuters er det lykkedes for omkring 750 børn at flygte fra IS de seneste måneder, men nogle få tusinde flere er stadig tilfangetagne eller savnede, oplyser Yazidi-aktivister til Reuters.

Flere end en tredjedel af de 5.000 Yazidier, der blev taget til fange af IS i 2014, er flygtet eller blevet smuglet ud. Men menneskerettighedsaktivister oplyser til Reuters, at der stadig er flere hundrede unge drenge, der er fanger hos IS.

De undslupne børn har ifølge aktivister brug for psykologhjælp, men det er ikke muligt for dem. Og derfor sidder mange børn som Murad nu tilbage med dybe ar på sjælen.

Borgerkrigen i Syrien har stået på i mere end fem år. Krigen begyndte, da præsident Assad besvarede en demonstration mod hans styre med brutal styrke.

I takt med at protesterne øgedes, resulterede reaktionerne i en blodig og kompleks borgerkrig, hvor nationale og internationale styrker har dræbt hundredtusindvis af mennesker og skabt en af de mest uhåndterbare humanitære katastrofer i årtier.

Siden borgerkrigen startede, er mere end 250.000 mennesker blevet dræbt, og op mod 12 millioner mennesker er drevet på flugt.

Du kan møde Murad og hans familie i videoen øverst på siden.

Krigen i Syrien

 1. 2011

  1. De første protester udbryder

   De første protester udbryder mod Bashar al-Assads styre ud i byen Deraa. Protesterne bliver besvaret af den syriske hær, der sender kampvogne og snigskytter ind for at knuse oprøret.

  2. Byerne indtages

   Kampvogne og tropper indtager byerne Deraa, Banyas, Homs og en række forstæder til Damaskus i et forsøg på at stoppe demonstrationer mod styret. USA og EU indfører skrappe sanktioner mod Syrien.

  3. Den arabiske liga suspenderer Syrien

   Den Arabiske Liga suspenderer Syrien, fordi landet ikke har formået at fremlægge en fredsplan. Måneden efter slår to selvmordsbombere 44 mennesker ihjel ved et angreb i Damaskus.

 2. 2012

  1. Flere lande udviser syriske diplomater

   Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien, Canada og Australien udviser syriske diplomater i protest mod drab på mere end hundrede civile nær Homs.

 3. 2013

  1. USA og Storbritannien erklærer støtte

   USA og Storbritannien erklærer, at de støtter oprørere med ikke-militære ressourcer.

  2. Destruerer kemiske våben

   Præsident Assad tillader våbeninspektører at destruere Syriens kemiske våben.

 4. 2014

  1. Forhandlinger om fredsforhandlinger fejler

   FN indleder fredsforhandlinger i Genève, men forhandlingerne fejler.

  2. IS erklærer kalifat

   Islamisk Stat erklærer "kalifat" i territoriet fra Aleppo til den østlige irakiske provins Diyala.

  3. IS erobrer lufthavn

   Islamisk Stat erobrer Tabqa lufthavnen nær Raqqa, og kontrollerer nu hele provinsen omkring Raqqa.

 5. 2015

  1. Styrker fortrænger IS fra Kobani

   Kurdiske styrker fortrænger Islamisk Stat fra byen Kobani på den tyrkiske grænse efter fire måneders kampe.

  2. IS overtager historisk by

   Islamisk Stat overtager den historiske by Palmyra og begynder at destruere historiske klenodier og bygninger.

  3. Rusland indleder luftangreb

   Rusland udfører sine første luftangreb i Syrien. Russerne siger, de angriber Islamisk Stat, men bliver beskyldt for kun at angribe oppositionsstyrker.

  4. Storbritannien tilslutter sig bombetogter mod IS

   Storbritannien tilslutter sig bombetogter mod Islamisk Stat efter selvmordsangrebene i Paris.

 6. 2016

  1. USA og Rusland står i spidsen for en delvis våbenhvile

   USA og Rusland står i spidsen for en delvis våbenhvile mellem regeringsstyrker og oppositionsstyrker. Islamisk Stat og Nusrafronten er ikke inkluderet i våbenhvilen.

  2. Rusland indleder tilbagetrækning

   Rusland melder, at de indleder tilbagetrækning af "hovedparten" af landets styrker fra Syrien tirsdag 15. marts.

    

  3. Danmark sender F16-fly og specialstyrker til Syrien

   Et bredt flertal i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget beslutter at sende danske F16-fly, et transportfly og speciaoperationslstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset til Syrien, så de også kan bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

  4. Danske kampfly bomber for første gang Islamisk Stat i Syrien

   Danmarks fire operative F-16-kampfly kaster for første gang bomber i Syrien, hvor de danske piloter i den forgangne uge har ramt mål tilhørende terrorganisationen Islamisk Stat i den nordlige provins Raqqa.

   Kilde: Rapporten "Fuelling the Fire", Oxfam, The Guardian, CNN, Reuters