Udland

Norsk statsminister efter helikopterstyrt: En sorgens dag

Erna Solberg sender sin dybeste medfølelse til de efterladte, der har mistet en pårørende i den tragiske helikopterulykke i Norge.

Den norske statsminister, Erna Solberg, har med sorg modtaget nyheden om, at en helikopter i dag er styrtet ned med 13 personer om bord ved øen Turøy tæt på Bergen i det vestlige Norge.

- Det er en sorgens dag, siger den norske regeringsleder, der samtidig fastslår, at det både er trist for dem, der er beskæftiget i olieindustrien, men også for det norske samfund som helhed.

- Vores tanker går til alle dem, som i dag modtager det tunge budskab om, at de har mistet en af deres kære. Det er længe siden, at oliesektoren har været ramt af så alvorlig en ulykke. Det er en tung dag, men den er tungest for dem, der har mistet en af deres kære, fortsætter Erna Solbjerg.

Rejser til Bergen

Hun fortæller på et pressemøde, at hun dagen igennem har været i kontakt med Statoil, der var arbejdsgiver for 11 af de personer, som ifølge norsk politi har mistet livet i forbindelse med helikopterulykken. De resterende to personer var besætningsmedlemmer.

Fredag aften rejser Erna Solberg til Bergen for ved selvsyn at danne sig et overblik over situationen efter ulykken. Hun forventer, at mødes med nogle af de efterladte til de dræbte, der var ansat på Statoils boreplatform Gullfaks.

Statoil har valgt at indstille selskabets helikoptertrafik, mens årsagen til ulykken undersøges nærmere. Det var en EC 225- helikopter, også kaldet Super Puma, der styrtede ned, og det har fået de civile norske luftfartsmyndigheder til at indføre flyveforbud mod netop denne helikoptertype.

Myndigheder skal klarlægge årsag

Erna Solberg spekulerer ikke i årsagen til ulykken, men fastslår, at den nu skal undersøges til bunds af de norske myndigheder. 

- Vi har stor medfølelse med alle dem, der har mistet nogen, men også dem, der føler uro efter ulykken. De norske luftfartsmyndigheder kommer til at gennemgå årsagen til ulykken, siger hun og understreger, at der generelt er et stort fokus på et sikkert arbejdsmiljø i Norge, også inden for oliesektoren.

De norske myndigheder ønsker ikke at gå i detaljer med de omkomnes baggrund, men oplyser, at 11 af de døde var nordmænd, men der var også en brite og en italiener blandt de dræbte.