Hvis man går og venter på en sending pulveriseret næsehorn til at få lidt mere fut i dobbeltsengen, så vil man nok blive lidt nedslået lørdag.

For netop den dag vil 1,5 tons horn fra næsehorn gå op i flammer, når Kenyas præsident sætter ild til stakken – i øvrigt sammen med 120 tons stødtænder fra elefanter. Det foregår i Nairobi National Park, og Nairobis 5-6 millioner indbyggere vil uden tvivl kunne følge røgfanerne, når det, der kunne være blevet til mange millioner på det illegale marked (og måske mere sexlyst), går op i røg. Det hele flankeret af Hollywood-stjerner, statsmænd og rigmænd til det største topmøde i Afrikas historie nogensinde.

Kenyas præsident ved godt, at der skal noget ”glimmer” til, hvis man virkelig vil skabe opmærksomhed omkring et problem, som man nok ved er vigtigt, men som man også har hørt om mange gange før – og kan der i grunden egentlig gøres noget ved det?

Uhuru Kenyatta gør i det mindste et forsøg. Som præsident i Kenya står han lørdag i spidsen for et topmøde mod den ulovlige handel med elefanternes stødtænder, også kendt som elfenben.

De kendte skal kaste glans over den alvorlige sag

På invitationslisten står stjernenavne som Leonardo DiCaprio og Nicole Kidman, blandt rigmændene er George Soros, Paul Allen, Howard Buffet og Michael Bloomberg inviteret. Elton John er også på listen og dyrevennen over dem alle britiske David Attenborough.

Alle skal de kaste glans over mødet, der i sidste ende skal sætte en stopper for krybskytteri og handel med elfenben, fordi det er en trussel mod elefanterne. Dyret, der kun har én fjende, nemlig mennesket. Mellem 2010 og 2012 blev 100.000 elefanter ofre for krybskytteri.

120 tons svarer til stødtænder fra 4000 elefanter. Det bliver et signal til verden om, at man agter at gøre noget ved det og et signal til krybskytterne om, at der er nul-tolerance på området. Om det hjælper er en anden sag. Kritikere af arrangementet siger blandt andet, at det er det rene spild, og at man bør sælge det i stedet. Andre siger, at man bør sælge det for at dumpe prisen på elfenben. Men det kan man ikke, for det vil også være ulovligt.

Kineserne er de store aftagere

Det er vanskeligt at gøre noget effektivt ved det, så længe der er folk med mange penge, der vil købe det. Det har været forbudt at handle med elfenben siden 1989, men efterspørgslen er stor. Især i Asien, hvor også pulveriseret horn fra næsehorn bruges som medicin, blandt andet fordi mange asiatiske mænd tror, det er godt for potensen.

Af den grund er næsehorn er stærkt truet dyreart. Og det selv om kiloprisen på næsehorns horn er højere end på guld og kokain. Kineserne er de store aftagere. De færreste er klar over, at den stigende velstand dér og i andre asiatiske lande har konsekvenser for bestanden af elefanter og næsehorn. Måske kan den nu nedadgående økonomi i Kina være med til at give de store dyr et pusterum.

Det anslås, at 30.000 elefanter hvert år dræbes af krybskytter. Især i Centralafrika er den helt gal, regionen har de seneste ti år mistet mere end 2/3 af den samlede bestand.

Krybskytteri er ofte organiseret kriminalitet, hvor skytterne kommer flyvende ind i nationalparkerne i helikoptere og med automatvåben – det kan nærmest udvikle sig til krigshandlinger, når soldater eller parkrangers og krybskytter kommer i karambolage.

Sidste udkald for næsehornet

For næsehornets vedkommende er det ved at være sidste udkald. Hvis udviklingen fortsætter, kan arten blive udryddet i købet af et par årtier. Især det hvide næsehorn i Sydafrika er ekstremt truet, og man er nu i gang med at flytte nogle af dem til mere beskyttede områder; Australien er et af dem. For problemet er, at nationalparkerne er enorme og antallet af parkrangers for lille. Læg dertil korruption i form af bestikkelse af dem, der skulle forestille at passe på dyrene.

En danske forsker, Martin Reinhardt Nielsen, har til Videnskab.dk sagt, at for 15 kroner om dagen kunne man gøre noget seriøst ved problemet. Han har interviewet 325 krybskytter i Tanzania, og 90 procent af dem sagde, at hvis de fik 15 kroner om dagen, ville de bytte det risikable liv som krybskytte ud med et almindeligt job.

Det er i virkeligheden nok mere effektivt end at invitere Nicole Kidman, men det ville ikke kaste så megen glans over projektet og over præsident Kenyatta i Kenya, når han stryger tændstikken i kameralampernes skær.