Udland

Kilde i Irak siger, at kendt terrorist er i Sverige

Ubekræftede oplysninger om et planlagt angreb i Stockholm har ikke ført til øget trusselsniveau.

En kendt terrorist, som er tæt på lederen af Islamisk Stat, leder en celle, som er taget til Sverige for at begå et angreb, siger en irakisk sikkerhedskilde til nyhedsbureauet Reuters.

Oplysningerne, der er ubekræftede, kommer efter, at avisen Expressen med afsæt i anonyme oplysninger tirsdag skrev, at syv til otte terrorister fra Islamisk Stat skal være rejst til Sverige for at gennemføre et angreb i Stockholm.

Trusselsniveauet mod Sverige er ikke forhøjet, men sikkerhedspolitiet oplyser, at det er i en form for standby-mode.

- Vi har modtaget nogle oplysninger, som vi ikke har kunnet afvise. Vi arbejder lige nu intensivt på at vurdere informationerne, siger Simon Bynert fra Säpos presseafdeling.

Expressen skriver, at Säpo-folk er rejst til Irak for at få flere informationer vedrørende terrortruslen.

En irakisk sikkerhedskilde siger, at seks irakere forlod Irak i februar sidste år og kom til Sverige via Tyrkiet. Lederen af cellen er en veteran, som skulle være tæt på Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

- De vil gennemføre en særlig operation for at tvinge Sverige til at trække sig tilbage fra den internationale koalition mod Islamisk Stat, siger kilden, som henviser til de nylige angreb i Bruxelles og Paris.

Sverige har ikke været udsat for større angreb fra militante islamister, men en 20-årig er i en opsigtsvækkende retssag anklaget for at have haft planer om et terrorangreb i Sverige.

Den 20-årige blev anholdt i Stockholm i februar af sikkerhedspolitiet, efter at hans familie og omgangskreds havde udtrykt bekymring over hans adfærd.

Ifølge Norges radio, NRK, er norsk politi ved at tage stilling, hvorvidt den norske kongefamilies planlagte besøg i Sverige i weekenden skal aflyses. Besøget er planlagt i forbindelse med kong Carl Gustaf 70-års fødselsdag.

/ritzau/TT