Udland

”Tandlægen fra helvede” sendt otte år i fængsel

Smertefulde og unødvendige operationer på sagesløse patienter koster nu tandlægen en tur i fængslet. Og han må aldrig arbejde som tandlæge igen.

Brækkede kæber, udtrukne sunde tænder, blodforgiftning.

Det er en ekstraordinær sag, der i dag nåede sin afslutning.

Den hollandske tandlæge, Jacobus van Nierup, er ved en domstol i Frankrig idømt otte års fængsel, en bøde på 10.500 Euro samt frataget autorisationen til at være tandlæge på livstid.

Smerte og bedrageri

Årsagen til straffen er en uhyggelig omgang. Den 51-årige tandlæge, som er blevet kendt som rædsels-tandlægen, maltrakterede sine patienter i den lille by Chateau-Chinon i Bourgogne-regionen i Frankrig, og han forsøgte at narre penge fra patienterne og deres forsikringsselskaber ved at behandle dem igen og igen. 

Han kom til byen i 2008, og i begyndelsen var lokalbefolkningen glade for at have fået en tandlæge. Smilene forsvandt sig dog hurtigt i takt med at behandlingerne begyndte og patienterne beklagede sig.

- Når behandlingen var overstået, lå der en note på en papirlap, hvor der stod, vi skulle komme tilbage dagen efter og få en ny tid, forklarede Nicole Martin i retten. Hun mistede selv adskillige tænder på grund af betændelse efter tandoperationer, skriver The Guardian.

Flygtede til Canada

Tandlægen blev anholdt for tre år siden, efter at over 100 patienter dengang havde klaget over ham. Mange havde fået skamferet deres tænder og mund og havde store smerter, og de havde betalt mange penge for det.

Det lykkedes dog i første omgang van Nierup at flygte ud af landet til Canada efter det indledende retsmøde. Her blev han anholdt i 2014 og udleveret til retsforfølgelse i Frankrig.

Anklageren Lucile jaillon-Bru forklarede i retten, at van Nierop udførte nytteløse og smertefulde operationer og at han, foruden det økonomiske motiv, også fik nydelse ved at påføre sine patienter smerte, skriver BBC.

I 2012 skulle 65-årige Sylviane Boulesteix have rettet sin tandbøjle.

- Han gav mig syv eller otte injektioner og trak otte tænder ud på én gang. Det blødte uafbrudt i tre dage, fortalte hun i retten, skriver The Guardian.

Ifølge avisen har Jacobus van Nierup selv udtalt, at han har psykiske problemer, og en fransk psykiater beskrev ham som havende narcissistiske tendenser. En anden psykiater vurderer dog at tandlægen var “fuldstændig klar over hvad han lavede.”