Udland

Over 170 lande med på klimaaftale: Største klimasynder er blandt underskriverne

FN forventer, at mindst 171 lande vil skrive under på klimaaftalen, man i december vedtog i Paris.

Mindst 171 lande vil fredag underskrive klimaaftalen fra Paris under en ceremoni i FN, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

- Dette er et historisk øjeblik, siger Ban ved den officielle åbning af mødet i FN's Generalforsamling.

12. december vedtog 195 lande den nye klimaaftale i den franske hovedstad. Aftalen skal begrænse temperaturstigninger og redde kloden fra en klimakatastrofe, lyder det.

Aftalen er tidligere blevet beskrevet som den mest ambitiøse klimaaftale hidtil.

Blandt underskriverne er blandt andet Kina, skriver AFP.

Kina står for omkring 25 procent af klodens samlede CO2-udslip og er det land i verden, der udleder allermest CO2. Flere forskere har gennem længere tid plæderet for, at Kina bliver grønnere - og fastslået, at man ikke kan vende klimaudviklingen uden Kina.

Det vigtigste element i aftalen er målet om, at gennemsnitstemperaturen på verdensplan maksimalt må stige med to grader celsius i forhold til niveauet fra 1880. Samtidig indeholder aftalen en erklæring om, at stigningen helst skal holdes på højst halvanden grad celsius.

Aftalen forpligter desuden de rigeste lande til at bruge mindst 100 milliarder dollars om året. Pengene skal dels bruges på at hjælpe de fattigste lande med at modstå de problemer, klimaforandringer allerede har skabt. Og dels på at udvikle ny grøn teknologi, der kan gøre omstillingen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi hurtigere og bedre.

Selvom det er den mest ambitiøse aftale, der er vedtaget på klimaområdet, er det ikke en aftale på niveau med den, man håbede at kunne vedtage til COP15 i København i 2009.

- Ambitionsniveauet er et andet sted. Det er ikke den her aftale, hvor man med et slag binder landene og ikke behøver tale om det igen i mange år. Men det er et skridt på vejen, sagde prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis, i december til TV 2.