Udland

Obama til briterne: EU gør Storbritannien endnu større

Den amerikanske præsident blander sig i briternes EU-afstemning under sit besøg i London.

USA's præsident, Barack Obama, skriver i et indlæg på avisen Daily Telegraphs hjemmeside, at briterne gør klogest i at stemme ja til at blive i EU.

Indlægget er blevet offentliggjort kort efter præsidentens ankomst til Storbritannien torsdag aften.

- Lad mig som jeres ven fortælle jer, at EU gør Storbritannien endnu større, skriver Barack Obama.

Højspændt debat

Debatten om det såkaldte brexit er et højspændt emne i Storbritannien, og Obamas støtte til ja-siden møder straks stor modstand fra flere af de britiske politikere, der støtter et britisk farvel til EU.

- At USA tror, at de skal fortælle Storbritannien, at vi skal overdrage så meget af vores demokratiske beslutningskraft til andre, er vaskeægte hykleri, skriver en af nej-sidens stærkeste stemmer, London-borgmester Boris Johnson, i avisen The Sun.

Den amerikanske præsident er på officielt besøg i Storbritannien for at møde blandt andre premierminister David Cameron og dronning Elizabeth, der netop er fyldt 90 år.

Britisk afstemning optager Obama

Obama understreger dog, at han også er dybt optaget af briternes EU-afstemning 23. juni.

- De nationer, der gør deres indflydelse mest gældende, er de nationer, der tager kollektivt ansvar. Det er det, der bliver krævet af store nationer i dag, skriver Barack Obama, der ikke lægger skjul på, hvad han synes om briternes afstemning.

- Samarbejde om at dele efterretninger, bekæmpe terrorisme og skabe job og vækst vil være langt mere effektivt, hvis der bliver endnu mere samarbejde på tværs af Europa, siger præsidenten.

"Stor betydning for USA"

Obama skriver også, at briternes EU-afstemning har stor betydning for USA.

- De titusinder af amerikanere, der hviler på Europas kirkegårde, er et stille vidnesbyrd om, at vores sikkerhed og velstand er forbundet, skriver Obama.

Efter Obamas besøg i London tager han til Tyskland for at mødes med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og andre EU-ledere.