Udland

Amnesty beskylder Nigerias hær for massedrab

Satellitfoto af massegrav underbygger ifølge Amnesty International påstand om drab på uskyldige.

Soldater fra Nigerias hær har ifølge Amnesty International dræbt i hundredvis af forsvarsløse personer under en aktion i december sidste år.

Ofrene var ifølge menneskerettighedsorganisationen mænd, kvinder og børn fra et shiamuslimsk mindretal i den nordligt liggende by Zaria.

Militæret i Nigeria afviser påstanden og betegner rapporten fra Amnesty som "forhastet, ensidig og forudindtaget".

Hændelsen, som der refereres til, har militæret tidligere omtalt. Medlemmer af Den Islamistiske Bevægelse i Nigeria blokerede en militærkonvoj i et forsøg på at dræbe hærens øverstkommanderende, generalløjtnant Tukur Buratai.

Amnesty: Flere en 350 dræbt uretmæssigt

Ifølge militæret ransagede soldater dagen efter adskillige boliger med forbindelse til medlemmer af den islamistiske gruppe.

Amnesty mener, at flere end 350 mennesker uretmæssigt blev dræbt og har i sin rapport vedlagt satellitfotos, der angiveligt viser en massegrav i området.

Et vidne, omtalt som Yusuf, fortæller, at soldater satte ild til et lokale, som bevægelsen brugte til at behandle tilskadekomne medlemmer.

- De, der var hårdest såret, var ude af stand til at undslippe og blev brændt levende.

Baseret på samtaler med ca. 100 øjenvidner

Han tilføjer, at snesevis omkom i flammerne.

Amnestys undersøgelse er baseret på samtaler med næsten 100 øjenvidner, sundhedspersonale og advokater.

- Det står klart, at militæret ikke alene anvendte ulovlig og overdreven magt mod mænd, kvinder og børn, og uretmæssigt dræbte hundredvis, men også gjorde sig betydelige anstrengelser for at forsøge at dække over disse forbrydelser, siger Netsanet Belay, en ledende medarbejder hos Amnesty.

Talsmand: Rapport er utroværdig

Sani Usman, talsmand for Nigerias hær, siger, at Amnestys rapport er utroværdig, og organisationen har på forhånd lagt sig fast på en konklusion.

En undersøgelse af begivenhederne i december skal nu fastslå, hvad der skete. Talsmanden siger, at alle parter nu må afvente resultatet af undersøgelsen.

Hovedparten af Nigerias cirka 180 millioner indbyggere er sunnimuslimer.