Udland

EU-lande giver grønt lys til database med flyrejsende

EU's ministerråd har endelig godkendt oprettelsen af det såkaldte PNR, et register over flyrejsende i Europa.

Nu er det helt sikkert, at EU's polititjenester får hænderne på et nyt redskab til blandt andet terrorbekæmpelse.

Det nye tværeuropæiske passagerregister, kaldet PNR (Passenger Name Records, red.), skal hjælpe efterforskere med at opdage mulig kriminalitet, såsom terror, narkohandel og menneskesmugling, ved at indsamle data om flyrejsende til og fra EU.

I registreret indgår 19 forskellige informationer, herunder navn, rejseplan, kontaktdata, betalingsform og bagageinformation. Informationerne opbevares i databasen i fem år, men efter seks måneder skal de anonymiseres.

Angreb har skubbet til registret

Planerne om et fælles PNR, som erstatter mange landes sololøsninger, har været længe undervejs. I 2011 begyndte arbejdet, inden det i 2013 blev afvist i Europaparlamentet på grund af bekymringer om forbrugerrettigheder og databeskyttelse.

Men efter pres fra især Frankrig, oven på terrorangrebene i Paris sidste år, kom forslaget igen på dagsordenen, og sidste uge blev det vedtaget af parlamentet - sammen med en tilhørende lov, der skal styrke EU-borgernes datasikkerhed.

Retsforbehold spærrer for dansk adgang

Torsdag har ministrene for de enkelte EU-lande, herunder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), godkendt forslaget på et rådsmøde i Luxembourg.

Danmark får i første omgang ikke adgang til informationerne i fællesregisteret på grund af retsforbeholdet. Til gengæld har Folketinget godkendt en ordning, så Politiets Efterretningstjeneste snart får adgang til data om flyrejsende til og fra landet.