Amerikansk undren over Samsø: Hvordan gør I det?
Den amerikanske tv-kanal CBS har været et smut forbi Samsø, og de er meget begejstret for, hvordan øen har reduceret sin CO2-udledning til næsten nul.
Danmark har de seneste år haft besøg af flere anerkendte tv-shows. Nyhedsprogrammet '60 minutes' har været forbi og lave indslag i forbindelse med Mohammed-krisen og den danske titel som verdens lykkeligste land. Det samme emne har Oprah Winfrey været i landet for at dække med sit talkshow.
Nu er turen kommet til nyhedsprogrammet "CBS Evening News", der har besøgt Samsø i forbindelse med deres serie om klimaforandringer. Her fortæller reporteren Mark Phillips om, hvordan den lille ø i Kattegat med 4.000 indbyggere har reduceret deres CO2-udledning til praktisk talt ingenting.
Det er dog intet revolutionerende ved de metoder, samsøboerne har taget i brug.
Mark Phillips besøger blandt andet landmanden Søren Hermansen, der tager Phillips med op i en af Samsøs vindmøller, som er rejst af lokale landmænd og aktionærer, der indså at de kunne forbedre øens økonomi og tjene penge.
- Fordi vi ejer vindmøllerne, synes vi ikke længere, de skæmmer landskabet, siger Søren Hermansen.
Samsø er en solstrålehistorie
En anden af Samsøs landmænd Jørgen Tranberg fortæller, at han tjener det samme på sol- og vindenergi som på sine køer og marker.
- Den vindmølle dér har givet pengene igen to til tre gange, fortæller Jørgen Tranberg.
CBS Evening News kalder blandt andet Samsø for en solstrålehistorie og et mønstereksempel på, hvordan man bruger vedvarende energi og nedsætter CO2-udslippet lokalt.
Nyhedsprogrammet fortæller også, hvordan politikere og miljøforkæmpere strømmer til øens energiakademi for at studere Samsø-metoden.
På sigt er det samsøboernes mål, at færgerne til øen ikke længere skal drives af fossilt brændstof. De skal i stedet bygges om og sejle på metangas, som kommer ud af enden på øens grise, fortæller CBS Evening News.