Udland

Overlevende fra Utøya: God afgørelse i Breivik-sag

Bjørn Ihler overlevede massakren på Utøya i 2011. Han mener det norske retssystem skal behandle Anders Breivik med menneskelighed.

Den norske massemorder Anders Breivik fik i dag rettens ord for, at hans menneskerettigheder er blevet krænket i fængslet.

- Det er en rigtig afgørelse, siger en overlevende fra Utøya onsdag aften til TV 2.

Breivik mente, at det var umenneskeligt behandling, når han i lange perioder var anbragt i næsten fuldstændig isolation.

Bjørn Ihler kom tæt på Anders Breivik den 22. juli 2011, da Breivik myrdede 77 mennesker, først i Oslo og siden på den lille ø Utoya.

Dengang befandt Bjørn Ihler sig på Utoya, men overlevede massedrabet.

I dag siger han, at rettens afgørelse er god:

- Der er meget delte meninger om den sag her i Norge. Nogle mener han skulle straffes på den værst tænkelige måde. Men jeg tror de fleste er enige i, at man bedst møder umenneskelighed med menneskelighed og demokrati, siger Bjørn Ihler.

Anders Breivik blev i 2012 idømt 21 års forvaring, men efter hans egen mening foregår afsoningen under umenneskelige forhold. Han mente også, at kontrollen med hans besøg og breve burde lempes, men det afviste retten.

Se nedenfor en gennemgang af Anders Breiviks forbrydelse i 2011:

Terrorangrebene i Norge 22. juli 2011

  1. 08:29

   En mand skriver en mail til sig selv på adressen behbreiv@online.no. Han underskriver mailen som Andrew Berwick – han vil sikre, at mailadressen virker. Det gør den. Manden sidder hjemme i sin mors lejlighed på Hoffsveien i den vestlige del af Oslo. Foran lejligheden står en hvid Volkswagen Crafter med et hjemmelavet skilt med ’afløbsrens’ på siden. Skiltet skal forhindre, at folk bliver bekymrede over lugten af kemikalier fra bilen. Bag i bilen står en 950 kilo tung bombe.

  2. 10:00

   Efter manden på Hoffsveien i Oslo har tjekket, at mailadressen behbreiv@online.no virker, siger han til sin mor, at han tager til byen. Han har brug for nogle dele til sin computer - men jo, han er hjemme igen til middag. Moren lover at lave spaghetti bolognese. Egentlig bor han på en gård på Rena i Hedmark et stykke udenfor Oslo.

   Firmaet Breivik Geofarm er registreret på gården. Det regner. Manden har både en hvid Volkswagen Crafter og en sølvgrå Fiat Doblo parkeret foran lejligheden på Hoffsveien. Han henter en lunte med en brændetid på syv minutter fra Dobloen og monterer den på bomben, der er bygget ind bag i den hvide VW Crafter. Så sætter han sig ind i Dobloen og kører mod Oslo Centrum.

  3. 11:10

   Landsmoder og tidligere statsminister for Arbeiderpartiet Gro Harlem Brundtland bliver mødt med jubel, da hun træder frem foran de unge på AUF's sommerlejr på Utøya. Hun er et ikon i norsk politik - mange af de unge har aldrig mødt hende før. Vinduerne i Storesalen står på vid gab - luften er tung, udenfor regner det, og der danner sig små pytter på gulvet. Gro Harlem Brundtland taler uden manuskript - det hele er meget personligt. Hun har lånt et par gummistøvler af en af de unge på øen - aldrig har vejret på sommerlejren været så dårligt.

   - Jeg tænker, at jeg vil fortælle lidt fra mit eget liv som udgangspunkt for debatten i dag, siger hun og fortæller om sin opvækst under krigen, om Hitler, efterkrigstiden, genopbygningen af landet. Om fællesskab og ligestilling.

  4. 12:03

   En mand indløser en parkeringsbillet til en sølvgrå Fiat Doblo på parkeringspladsen ved Hammersborg i Oslo. Overvågningskameraer i området viser, at manden forlader bilen og går ind i centret gennem Grubbegaten ved regeringsbygningen. Under armen bærer han en dokumentmappe i sort skind. Bilen har han lejet 15. juli - bag i står en stor kasse, han senere skal have med til Utøya. I kassen er blandt andet håndjern, strips, ammunition, riffel og et haglgevær. Han tager en taxa hjem til morens lejlighed.

  5. 14:08

   Mailadressen behbreiv@online.no er igen aktiv. Med et tryk på ’send’, bliver et 1801 sider langt manifest afleveret i mailboksen hos 1002 kontakter i Norge og udlandet. Manifestet er et sammenskriv af en lang række højreradikale tankegange - og indeholder desuden flere opstillede fotografier af den 32-årige afsender Anders Behring Breivik i forskellige hjemmelavede uniformer.

   I den vedhæftede tekst bliver modtagerne tituleret som "vesteuropæiske patrioter" – der opfordres til at dele manifestet.

   Under retssagen mod Anders Breivik kommer det senere frem, at han faktisk forsøgte at sende manifestet til 8109 udvalgte modtagere. Men grænsen for antal udsendelser på et døgn i Telenors spamfilter var nået med tusind adresser.

  6. 14:50

   Den lille færge MS Thorbjørn sejler ud fra Utøya og vender stævnen mod fastlandet. Ombord er blandt andre Gro Harlem Brundland, der er færdig med sit besøg på AUF’s sommerlejr. Turen tager få minutter. Anders Breivik fortæller senere under retssagen, at hun var et af hans primære mål. Han havde planer om at skære hendes hoved af med en bajonet og filme det.

  7. 15:00

   På Hoffsveien i den vestlige del af Oslo skifter en mand fra civilt tøj til en hjemmelavet politiuniform bag i en hvid Volkswagen Crafter. Han træder ud på parkeringspladsen og kigger sig omkring - nervøs for, at nogen skal se ham og ane uråd. Ingen er i nærheden, og han starter den hvide varevogn. På vej ud mod E18 er der tæt kø - nu er det en traktor, der er kørt af vejen. Ved en politiafspærring står to betjente, manden frygter, at de ser hans uniform og aner uråd. Det gør de ikke.

  8. 15:13

   Den hvide varebil fortsætter ind i regeringsområdet. Ned af den ensrettede Grubbegaten, der af sikkerhedshensyn skal lukkes for biltrafik til efteråret. Det er besluttet syv år tidligere - men bureaukratiet tager tid. Bilen glider stille ind foran hovedindgangen til Højblokken. Bag i bilen er gemt en 950 kilo tung bombe, der blandt andet består af kunstgødning, diesel og aluminium. Gødningen er indkøbt via firmaet Breivik Geofarm. Efter lunten er antændt, vil bomben eksplodere efter syv minutter.

  9. 15:17

   Chaufføren stiger ud af bilen. Det er første gang, han bliver opfanget på kamera. Han har allerede tændt lunten til bomben. Egentlig er der parkeringsforbud foran Højblokken - kun de øverste medlemmer af regeringen må holde der. Men det er ikke en regel, der for alvor bliver håndhævet. Overvågningsbilleder viser, at han er iført uniform og har en pistol i højre hånd. Det er en halvautomatisk Glock-pistol, som er erhvervet lovligt efter adskillige træningstimer i Oslo Pistolklub. Han går hen mod den sølvgrå Fiat, han parkerede tre timer tidligere.

  10. 15:25

   Store dele af Oslo kan mærke rystelserne, da den hvide varebil foran Højblokken eksploderer i et inferno af ild. Trykbølgen fra bomben smadrer vinduer i en radius af flere hundrede meter, og otte mennesker mister livet. Højblokken rummer blandt andet statsministerens kontorer og justitsministeriet – senere viser det sig, at en parkeringskælder under bygningen har taget en væsentlig del af trykket fra bomben, og at eksplosionen kunne have gjort langt større skade.

  11. 15:25

   Manden i politiuniform mærker rystelserne fra eksplosionen. Bag i hans sølvgrå Fiat Doblo ramler to kasser sammen på grund af trykbølgen. Radioen er indstillet på P4, og der hører han kort efter, at en eksplosion har ramt regeringsbygningen.

   - Målet var at dræbe hele den norske regering og statsministeren i regeringsbygningen, siger Anders Breivik under den senere retssag.

  12. 15:34

   Vidnet Andreas Olsen kontakter politiet og fortæller, at han så en nordisk udseende mand iført politiuniform og bevæbnet med pistol. At manden fem minutter inden eksplosionen forlod området i en bil med nummerpladen VH 24605. Der bliver ikke meldt noget ud om observationerne - hverken til det lokale politi eller offentligheden.

  13. 16:10

   Kort efter klokken 16.10 bliver en efterlysning om den bevæbnede mand og bilen med registreringsnummeret VH 24605 sendt ud i de lokale politidistrikter Asker og Bærum, Romerike og Follo.

  14. 16:30

   På Utøya er Storesalen stuvende fuld. Der er indkaldt til stormøde, og leder af AUF, Eskil Pedersen, fortæller, at der har været en eksplosion i Oslo. Statsminister Jens Stoltenberg er i sikkerhed - men ingen ved, hvor omfattende situationen er.

   - Utøya er det sikreste sted at være i Norge lige nu! siger Eskild Pedersen.

  15. 16:40

   Den sølvgrå Fiat Doblo svinger ind på parkeringspladsen ved færgelejet i Utvika. Det er her, den lille færge MS Thorbjørn sejler til og fra Utøya. Færgen er ikke ved Utvika – men Breivik forklarer færgepersonalet ved Utvika, at der har været et terrorangreb i Oslo, og han af sikkerhedsmæssige årsager skal over til Utøya. Monica Bøsei, der er lejrleder på Utøya, skal også med færgen. Hun beder manden i politiuniform om at skjule sin riffel, da den vil skræmme de unge. Der befinder sig 564 personer på Utøya.

  16. 17:04

   MS Thorbjørn lægger fra kaj ved fastlandet og sejler over mod Utøya. Om bord er manden i politiuniform. Med sig har han en tung kasse, en pistol af mærket Glock samt en halvautomatisk riffel, der nu er gemt i en plastikpose. Den har 30 skud i magasinet. Et haglgevær ligger tilbage i bilen.

  17. 17:15

   Manden i politiuniform går i land på Utøya. Den tunge kasse får han nogle af de unge til at køre op af bakken til informationshuset. Kassen indeholder blandt andet to dunke diesel og ekstra ammunition. Manden har de seneste uger forberedt sig med præstationsfremmende anabolske stereoider, ligesom han har indtaget en blanding af amfetamin, effedrin og morfin.

  18. 17:21

   De første skud falder på Utøya. Manden i politiuniform dræber først politimanden Trond Berntsen, der arbejder som vagtmand på øen. Han er begyndt at stille kontrolspørgsmål. Herefter skyder han Utøyas lejrleder Monica Bøsei. En anden vagtmand kommer til. Han bliver også dræbt. Manden går mod den største bygning på Utøya - Kafebygget. Han kan ikke løbe, udstyret er for tungt. Han taler til nogle unge foran hovedbygningen. De tror, han er politimand. Han løfter sine våben, men danske Hanne Anette Balch Fjalestad, der var ved at bage vafler i et telt foran Kafebygget, går frem mod ham. Hun vil ifølge vidner forhindre ham i at skyde de unge, men bliver selv dræbt. To af de unge bliver skudt kort efter.

  19. 17:25

   Færgen MS Thorbjørn sejler fra Utøya. Om bord er seks deltagere i sommerlejren – blandt dem AUF-leder Eskil Pedersen. Desuden er skibets kaptajn og en besætning på to personer ombord på færgen. MS Thorbjørn er godkendt til 50 passagerer.

  20. 17:26

   Manden i politiuniform går ind i Kafebygget på Utøya. Han går ind i Lillesalen, hvor de unge ellers har barrikaderet den ene dør med et klaver. De tror, at manden kommer udefra - det gør han ikke. To har gemt sig bag klaveret - de kan ikke slippe bort. Syv bliver dræbt og flere såret. Han fortsætter rundt på Utøya - i alt dræber han 69 på øen.

  21. 17:51

   To betjente fra Nordre Buskerud politidistrikt ankommer som de første til færgelejet ved Utvika. De ser gråorange røg stige op fra Utøya og gemmer sig bag en stålcontainer, så de ikke kan blive ramt af skud. De får først at vide, at de ikke skal tage ud til Utøya – at de i stedet skal blive på land og observere. Næste ordre går på, at de skal gøre sig klar til at blive hentet af politiets egen båd og deltage i indsatsstyrkens aktion på Utøya.
   Den endelige ordre bliver dog, at de skal blive på kajen og sørge for, at ambulancerne kan nå frem. Betjentene er bevæbnede med pistol og maskinpistol og iført skudsikre veste.

  22. 18:01

   Første enhed fra Delta-styrken ankommer til kajanlægget ved Utvika ud for Utøya efter først at være kørt for langt. Tre kampklare politifolk er parat til at sejle over, men har på det tidspunkt ingen båd. De ender efter nogen forvirring med at køre længere nordpå til et mødested ved Storøya. Senere kommer det frem, at en beboer på campingpladsen lige ved siden af har tilbudt politiet sin båd.

  23. 18:27

   De første politifolk - fire betjente fra Delta-gruppen - går i land på Utøya hjulpet af en sejler i en civil båd. Politiets egen båd brød sammen tidligere på fjorden. Efter at have talt med nogle af de unge, bevæger politifolkene sig mod Kafebygget.

  24. 18:34

   Betjentene bevæger sig hurtigt frem med skyderiet. Undervejs møder de mange flygtende unge. Ved Skolestuen ser de manden i politiuniformen, men han forsvinder igen i bevoksningen for at dukke op igen kort efter. Han overgiver sig uden kamp, men ledningen fra hans iPod-høretelefoner er lige ved at få dem til at skyde ham af frygt for, at han bærer selvmordsvest.

  25. 21:40

   Telefonen hjemme på Hoffsveien 18 ringer. Wenche Behring Breivik har fulgt med på nyhederne - hun kan ikke forstå, at sønnen ikke som aftalt er kommet hjem til aftensmaden. Hun har ringet til ham flere gange, men han har ikke taget telefonen.

   - Det er politiet. Vi må bede dig om at komme ud, siger stemmen i telefonen.

  26. 23:20

   Vicepolitimester Sveinung Sponheim står frem på endnu en pressekonference, hvor han bekræfter, at det er en 32 år gammel norsk mand, der er arresteret på Utøya. Og at han nu sidder i forhør. Han oplyser, at der er bekræftet 10 dræbte på Utøya, men at tallet vil komme til at stige. Næste officielle udmelding kommer om natten, klokken 03.50. Da er det politidirektør Øystein Mæland, der oplyser, at antallet af døde er mindst 80, og at tallene kan blive opjusteret, når myndighederne får et bedre overblik. Så mange dræbte var det dog ikke - i alt blev 69 dræbt på Utøya og syv i Oslo.