Udland

Mitsubishi indrømmer snyd med 600.000 biler

Onsdag faldt Mitsubishis aktie 15 procent, og bilproducenten indrømmer manipulation med brændstoføkonomi.

Hør interview om sagen med chefredaktør Mikkel Thomsager fra Bilmagasinet i klippet ovenfor.     

Den japanske bilkoncern Mitsubishi indrømmer at have manipuleret med brændstofeffektiviteten i sine biler, skriver AFP. 

Mitsubishis manipulation med brændstofeffektivitet omfatter 600.000 biler, skriver BBC fra et pressemøde i Tokyo. Der er angiveligt tale om fire modeller.

Mitsubishis ledelse fortæller på pressemødet, at der er fundet beviser på, at ansatte har forfalsket brændstofmålinger under test af flere bilmodeller, skriver nyhedsbureauet AP. 

Nissan alarmerede om underlige tal

Der er tale om 157.000 Mitsubishi-personbiler og 468.000 biler, Mitsubishi har produceret for Nissan Motor.

- Der er tale om den model, der hedder Dayz. Det er en speciel mikro-model, den såkaldt Kei-Car, som sælges på det japanske marked. Den er altså ikke solgt i Danmark, siger Ann Strøby fra Nissan Danmark til TV 2.   

Det var Nissan, der påpegede, at der var nogle data, der ikke stemte. Og det fik altså Mitsubishi til at udføre en kontrol, der viste, at der var fusket med test-data.

Ingen berørte biler i Danmark

Mitsubishis aktie er onsdag faldet 15 procent efter meldingerne om, at bilkoncernen har udført ureglementerede test.

- En af vore modeller er dumpet i en test af brændstoføkonomi, siger en talsmand for Mitsubishi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

TV 2 har også været i kontakt med Mitsubishis danske afdeling, som dog ikke ønsker at udtale sig, før de selv har et fuldt overblik.

Også for biler med Mitsubishi-logo på gælder det, at der er tale om såkaldte Kei-Cars, som altså ikke sælges i Danmark.      

Svindel kostede VW milliarder

Mitsubishi har kæmpet i årevis for at vinde forbrugernes tillid igen efter en skandale i begyndelsen af 00'erne, hvor koncernen dækkede over problemer med svigtende bremser, fejl på koblinger og benzintanke, der faldt af.

To andre asiatiske bilproducenter, Kia og Hyundai, har tidligere betalt milliarder af kroner i straf til amerikanske myndigheder for at have overdrevet deres bilers brændstoføkonomi.

Rapporterne fra Mitsubishi kommer i forlængelse af en omfattende skandale i tyske Volkswagen, der har indrømmet manipulation med test.

Flere dieselmodeller fra VW har fremstået mere miljøvenlige, end tilfældet er, og det kommer til at koste koncernen milliarder af kroner.

Efter det japanske børsmarked lukkede onsdag i Tokyo, meddelte Mitsubishi, at man vil holde pressemøde klokken 17 lokal tid, skriver nyhedsbureauet AFP.

Opdateres...