Udland

Elizabeth fylder 90: Dronningen der holdt liv i monarkiet

Dronning Elizabeth den Anden er den længst siddende britiske monark. Torsdag den 21. april fylder hun 90 år.

Hun repræsenterer et paradoks. Nemlig en anakronistisk institution, monarkiet, der for længst burde være forsvundet, skulle man tro.

Hun fylder 90. Altså har hun en alder, hvor de fleste mennesker også er forsvundet fra jordens overflade. Men både monarkiet og The Queen, den britiske dronning, er der endnu og i fuld vigør.

Dronning Elizabeths hatte med dertil hørende frakker, i den rækkefølge, bliver større og større og mere og mere skrigende i farverne. Lyserødt og lysegult. Hendes kulisser, når hun fejres offentligt, bliver mere og mere alternative. Ved de sidste jubilæer og runde fødselsdage blev hun fejret af den britiske pop- og rock elite ved offentlige gadefester. Denne gang kommer den amerikanske præsident Barack Obama og fru Michelle til fødselsdagsfrokost på Windsor Borgen.

Der er liv i Elizabeth den Anden, som har overhalet Dronning Victoria som den længst siddende britiske monark nogensinde. Hun ser rask og glad ud. Hendes folk værdsætter hende som et symbol på kontinuitet. Verden er måske ved at gå i tusind stykker rundt omkring.  Men hun er der stadig med sit venlige smil, glimtet i øjet og den interesserede hovedrejning, når nogen snakker til hende.

Så paradokset holder hende og monarkiet i live: Vi burde ikke være her længere, men det er vi, ha!  

Meget få briter kan huske tiden, inden hun blev Dronning den 6. februar 1952, da Winston Churchill var premierminister i Downing Street.  Så hun er som vejret og det engelske sprog – evigt til stede, ikke til at komme uden om, ”here to stay”. Hendes mor, ”The Queen Mum” blev 102 og var i fuldt sving til det sidste. Med den medicinske industris konstante landevindinger i vor tid, så bliver Dronning Elizabeth formodentlig endnu mere end moderens blot 102.

I videoen herunder kan du se kroningen af Dronning Elizabeth den Anden:

Dianas død ruskede op i Dronningen

Hun har dog også haft en grum krise. Den kom, da hendes bedrageriske søn Charles, tronarvingen, blev skilt fra sin kone Diana, som han havde to børn med. Det britiske folk holdt med Diana i den hadefulde skilsmisse, hvor både Charles og Diana brugte pressen til at tilsmudse hinanden. Da Diana så blev dræbt ved en bilulykke i Paris i 1997, da udbrød der national landesorg i Storbritannien. Diana blev martyr.  Hendes svigerfamilie, og dermed også Dronningen, kom i et dårligt lys. Som følelseskolde overfor den svigtede Dianas tragiske skæbne og død.

”Deres folk lider” – sådan stod der på forsiden af en britisk tabloid avis i dagene efter Dianas død med en direkte appel til eks-svigermoderen om at træde i karakter i forhold til tragedien.

Det gjorde hun så, Dronning Elizabeth. Hun kom ned til London fra sommerslottet Balmoral i Skotland. I en direkte tv-tale fra Buckingham Palace lovpriste hun Diana, udtrykte forståelse for den folkelige sorg og delte den.  Hun stillede sig selv og sin familie i første række ved den storstilede begravelse af Diana fra Westminster Abbey.  Få vil glemme billederne af de to sønner William og Harry lige bag deres mors kiste med ad The Mall og deres blomsterpude ovenpå kisten med den enkle hilsen ”Mummy” på.

Dianas død ruskede op i Dronningen, hun havde forstået budskabet fra folket, grebet det og svaret på det. Dronningens og monarkiets krise omkring Dianas død blev siden til spillefilmen ”The Queen” med Helen Mirren som Dronningen. Filmen forklarede på intelligent vis, hvordan den daværende premierminister Tony Blair, et moderne menneske fra en helt anden generation og klasse, og Dronningen til sidst efter mange telefonsamtaler ”lander rigtigt”, så Dronningen redder monarkiet i den sidste tårevædede og oprørske time.

Siden er arvefølgen blevet mere end sikret. Efter Dronning Elizabeth kommer hendes ældste søn Charles, der nu er 67, så kommer hans ældste søn William og derefter Williams søn George. Så kontinuiteten er sikret mange år frem i tiden.

Happy Birthday!

Herunder kan du se et stamtræ over det britiske kongehus: