Udland

Pegida-stifter kaldte flygtninge for kvæg og affald – i dag er han i retten

Den stærkt omdiskuterede stifter af den tyske Pegida-bevægelse er i dag i retten på grund af sine skarpe udtalelser om flygtninge.

Stifteren af den anti-islamtistiske Pegida-bevægelse, Lutz Bachmann, er i dag i retten, hvor han anklages for at tilskynde til had.

I en række Facebook-opdateringer har Lutz Bachmann kaldt flygtninge for kvæg og affald. Hvis han dømmes skyldig, kan straffen blive på mellem tre måneder og fem års fængsel.

Ved retten i Dresden blev Pegida-stifteren mødt af både tilhængere og modstandere, og det skete under et massivt sikkerhedsopbud. 

Pegida-bevægelsen blev stiftet af Lutz Bachmann i oktober 2014, og den har siden samlet tusindvis af tilhængere i Tyskland.

For mange er Lutz Bachmann nok mest kendt for et helt særligt billede. I januar 2015 dukkede et foto af Bachmann med Hitler-frisure og –overskæg op på forsiden af flere tyske medier. Billedet blev delt heftigt på de sociale medier, og til sidst så Bachmann ikke anden udvej end at trække sig som leder af Pegida.

Allerede i februar 2015 vendte Bachmann dog tilbage til Pegida som formand for Pegida. Det skete efter avisen Sächsische Zeitung skrev, at Hitler-overskægget var blevet tilføjet, efter fotoet var taget. En detalje Bachmann ikke selv nævnte, da fotoet gik viralt.

Retssagen mod Lutz Bachmann løber efter planen indtil den 10. maj.