Udland

Sammenlignede Israel med Nazi-Tyskland: Nu går svensk boligminister af

Sveriges boligminister forlader sin post. 10070 Jessica Gow/TT / Scanpix

Israels ageren i Palæstina-spørgsmålet minder om nazisternes håndtering af jøder, mener den nu forhenværende minister.

Det kan få fatale følger, hvis man som politiker trækker nazi-kortet – altså laver en sammenligning mellem nazi-Tyskland og eksempelvis et andet land. 

Det kan Sveriges nu forhenværende boligminister Mehmet Kaplan fra Miljöpartiet tale med om. Svenska Dagbladet kunne søndag fortælle, at han på et tv-klip fra 2009 sammenlignede Israels håndtering af palæstinenserne med nazisternes behandling af jøder.

- Israelere behandler i dag palæstinensere på stort set samme måde, som man behandlede jøder i Tyskland i 1930’erne, sagde han i klippet, der stammer fra den lokale svenske tv-kanal Somali Star TV.

- Der er sat spørgsmåltegn ved min person

Mandag traf han så selv konsekvensen af den kontroversielle sammenligning og meddelte sin afgang over for statsminister Stefan Löfven (S).

- Jag har i dag modtaget Mehmet Kaplans begæring om at blive fritaget for sin ministerpost, og den har jeg efterkommet, sagde Löfven, der tilføjede, at han havde lært Kaplan at kende som en mand med "humanistiske og demokratiske værdier"; men tilføjede samtidig:

- En minister skal kunne repræsentere Sverige på en utvivlsom måde. 

Hovedpersonen selv forklarede sig også.

- Vi er kommet i en situation, hvor der bliver sat spørgsmålstegn ved min person, og det jeg står for. Disse spørgsmålstegn står nu i vejen for at gøre det arbejde, der er behov for, siger Mehmet Kaplan til det svenske nyhedsbureau TT ifølge Ritzau.

På et pressemøde med statsministeren mandag sagde han, at han "altid har modarbejdet racisme, islamofobi og antisemitisme".

- Jeg tager afstand fra al ekstremisme hvad enten den er religiøs, nationalistisk eller har nogen anden form, lød det fra Mehmet Kaplan. 

Kritikere til angreb på Löfven

I den borgerlige opposition i Sverige hilser man Mehmet Kaplans afgang velkommen.

Moderaternas Anna Kinberg Batra klandrer Löfven for at have handlet for langsomt.

- Det har været en passiv og sen reaktion fra statsministeren, siger hun ifølge Aftonbladet.

Også Liberalernas Jan Björklund kalder afgangen "nødvendig". 

- Hans udtalelser var uacceptable og kan ikke forsvares. Var han ikke selv gået, ville Riksdagen højst sandsynligt have udtalet mistillid til ham, siger han til TT.

På Facebook spørger Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth hvad det "dog er der, sker i Sverige".

- Tænk at have en minister med forbindelser til islamistiske kredse og som har sammenlignet Israels behandling af palæstinenserne med nazisternes behandling af jøderne. Nu er han så gået af i dag - men tænk at man kan udpege sådan en person, skriver han. 

Hvad er det dog der sker i Sverige. Tænk at have en minister med forbindelser til islamistiske kredse og som har...

Posted by Kenneth Kristensen Berth on Monday, April 18, 2016

Europa-Parlamentets arbejdsgruppe mod antisemitisme har lavet en liste over antisemitisk adfærd, hvoraf det fremgår, at netop ”sammenligninger mellem nutidens Israels politik og nazisternes” kan være antisemitisk.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at Mehmet Kaplan har været anklaget for antisemitisme. Tilbage i 2014 sagde han, at Palæstina har været besat i 66 år – altså siden staten Israels oprettelse, og i 2011 vakte han opsigt ved at invitere en kontroversiel antisemit, Yvonne Ridley, til at deltage på en konference i den svenske rigsdag.

Og det er faktisk heller ikke første gang, at et medlem fra netop Miljöpartiet kommer galt afsted med en nazi-sammenligning.

Jerker Nordlund, der var nummer to på opstillingslisten til byrådet i Herrljunga sagde tilbage i 2014, at Israel er en "sinddsygdom" og "en af verdens største terroriststater". Det kostede hende opstillingen. En anden politiker, Birgitta Hansen, vakte også opsigt i 2014 ved at sammenligne israelere med nazister. 

Mehmet Kaplan kan efter sin fratræden ifølge de svenske regler søge om et års ministerpension, svarende til 1,23 millioner kroner.