Udland

Militær anklager: Dette er ikke overlagt mord

Billeder af en likvidering på åben gade spiller en central rolle i retssagen mod en israelsk soldat.

En 19-årig soldat, som ganske uvidende kom til at spille hovedrollen i en viral video, blev i dag tiltalt for manddrab i Israel.

Videoen spiller en central rolle i sagen, fordi den tydeligt viser, hvordan soldaten skyder en hårdt såret mand i hovedet i den palæstinensiske by Hebron.

Sagens kerne er tiltalen mod den 19-årige soldat. Tiltalen lyder ifølge israelsk militærradio på manddrab, der i Israel ikke straffes lige så hårdt som overlagt mord.

Og her er videoen vigtig.

- Der er en enorm forskel mellem den efterforskning, som ligger til grund for tiltalen, og det bevismateriale som eksisterer på vidoen, siger en kilde tæt på efterforskningen til den israelske avis Maariv Hashavua.

Ifølge kilden bygger den militære anklagemyndighed sagen op om vidneudsagn sammen med videoen og ikke offentliggjort materiale.

Episoden fandt sted om morgenen den 24. marts, hvor to unge palæstinensere overfaldt en israelsk soldat og stak ham ned, mens han var på patrulje i Hebron.

Den israelske soldat åbner pludseligt ild mens den hårdt sårede palæstinenser ligger på jorden.

De israelske soldater åbnede ild og skød begge palæstinenserne - den ene faldt om på stedet, mens den anden nåede at løbe et stykke, inden han blev ramt af israelernes kugler.

Den ene palæstinenser, Ramzi al-Kasrawi, var død med det samme, mens den anden, den 21-årige Abdel Fattah al-Sharif overlevede i første omgang.

Mens skuddene gjaldede mellem bygningerne, sad den palæstinensiske skomager Abu Shamsiya og drak morgenkaffe med sin hustru i deres hjem lige ved siden af.

Det er logisk, at en terrorist som forsøger at dræbe må dø

Drabstiltalt israelsk soldat

- Jeg tog mit kamera, og det første jeg så var en ung mand på jorden iført sort t-shirt og sorte bukser, fortæller han til avisen The Independent.

- Jeg hørte stemmer og så en anden ung mand længere oppe af bakken, blødende og omringet af soldater og bosættere, fortæller han.

Billederne fra Abu Shamsiyas kamera viser tydeligt, hvordan den 21-årige Abdel Fattah al-Sharif ligger hjælpeløs på jorden, mens han bevæger sit hoved en smule fra side til side. Selv om der er ambulancefolk til stede, får palæstinenseren ingen hjælp.

Den afdøde palæstinenser efter skudepisoden.

Bag palæstinenseren ser man den sårede israelske soldat, der sidder på en båre, mens han bliver hjulpet ind i en ambulance.

Situationen virker forholdsvis rolig ind til en soldat råber "tilbage" og skyder Abdel Fattah al-Sharif i hovedet på klos hold.

- Da jeg så soldaten skyde, og så en del af hovedet blive ødelagt af kuglen, blev jeg skrækslagen, siger Abu Shamsiya til The Independent.

Han valgte at give billederne til menneskerettighedsorganisationen B’Tselem, som lagde dem ud på internettet. Derefter gik videoen viralt på sociale medier, og blev vist på nyhedskanaler verden over.

Den 19-årige soldat, som trykkede på aftrækkeren, har fortalt det israelske militærpoliti, at han ikke mener, han gjorde noget forkert. Ifølge en udskrift af hans forklaring, som den israelske tv-station Channel 2 har fået fat i, siger soldaten, at han troede, den sårede palæstinenser bar et bombebælte og udgjorde en trussel.

- Det er logisk, at en terrorist som forsøger at dræbe må dø, citeres soldaten for at sige.

Ifølge fotografen Abu Shamsiya, som overværede det hele, var der intet som tydede på, at soldaterne frygtede en selvmordsbombe. Såvel soldater som civile stod tæt på den sårede unge mand, og ingen gjorde mine til at flygte af frygt for en mulig eksplosion.

Soldaten tiltales også for at have optrådt i strid med reglerne for de israelske soldaters adfærd.