Udland

Malthe Thomsen tilbage i New York: Blev igen hevet til side i lufthavnen

En dommer i New York kan gøre Malthe Thomsen til millionær - men den 24-årige dansker føler, at han har betalt en høj pris.

Den danske pædagogstuderende Malthe Thomsen, som for snart to år siden blev fejlagtigt anklaget for pædofili i New York, er nu tilbage i storbyen, hvor han forsøger at få et millionbeløb i erstatning.

Selv om Malthe Thomsen er blevet renset for alle anklager, blev han alligevel hevet til side, da han skulle rejse ind i USA. Betjentene tog ham med ind i et separat lokale i lufthavnen i New York. Det var noget chokerende for ham, og han tænkte åh nej nu ikke igen. 

Han fik dog lov til at gå igen, og i dag forsøger Malthe Thomsen sammen med sin advokat Jane Fisher-Byrialsen at få erstatning fra New Yorks politi og den kvindelige kollega, der i første omgang gik til politiet med beskyldningerne. 

Umiddelbart inden dagens retssag fortæller Malthe Thomsen, at beskyldningerne stadig hjemsøger ham.

Lever med søvnproblemer

Blandt andet lider han søvnproblemer på grund af sagen, og så påvirker de fejlagtige anklager hans muligheder for - og lyst til - at arbejde som pædagog.

- Selv om der har været rigtig meget god presse og opbakning fra mange sider, så har der også altid været nogen mindre behagelige kommentarer, kan jeg roligt sige. Der skal ikke mere til end et par ting til, før man frygter, om man kan gøre sit arbejde ordentligt. Og hvis man ikke kan gøre det ordentligt, så har jeg slet ikke lyst til at gøre det, siger Malthe Thomsen.

Derfor er han gået i gang med en ny uddannelse.

Malthe Thomsen og hans advokat Jane Fisher-Byrialsen mødes med TV 2's korrespondent Jesper Steinmetz inden retssagen.

I USA kan falske anklager for pædofili betyde mange penge i erstatning, fortæller Malthe Thomsens advokat Jane Fisher-Byrialsen.

- Man får rimelig meget for at blive kaldt pædofil offentligt. Der er erstatningerne rimeligt høje. Tit over en million dollar og tit op i fre til fem millioner dollar, siger Jane Fisher-Byrialsen. En million dollar svarer til cirka 6,5 millioner danske kroner.

Ud over erstatning for den fejlagtige anklage, kræver Malthe Thomsens advokat også at de amerikanske myndigheder skal dække sagens omkostninger, og sagen har været dyr.

Retssag for knap 1,4 millioner

Malthes Thomsens to mødre har måttet tage lån i deres hus for at hjælpe deres søn.

De to kvinder har hjulpet deres søn med udgifter til advokat, privatdetektiv, leje af dyre hotelværelser og lejligheder i New York (fordi den forhenværende dommer efter hans løsladelse krævede, at danskeren blev på Manhattan, mens sagen fortsat blev efterforsket), betaling af kaution og elektronisk fodlænke og mistet arbejdsindtægt.

Malthe Thomsen, da frifindelsen blev læst op i retten.

 I alt lyder den regning på 204.000 dollars (knap 1,4 millioner kroner).

Malthe Thomsen har også rejst et erstatningskrav mod ”Gigi” – den kvindelige lærer, der rejste beskyldningerne, som skolen, hvor danskeren var ansat, undersøgte og tilbageviste, men som New Yorks politi valgte at tro på, uden selv at undersøge sagen, før Malthe Thomsen blev anholdt.

Den nu 24-årige Malthe Thomsen fortæller til TV 2, at det påvirker ham at være tilbage i New York, selv om han er frifundet.

- Det er helt naturligt, hver gang jeg kommer nogen af de steder, hvor jeg har været i forvejen, så kommer det hele lidt tættere på igen, siger han.

Han fortæller, at hans største ønske er at få sat punktum for sagen så hurtigt som muligt.