Udland

Netanyahu: Golan tilhører Israel for altid

Israel vil modsætte sig internationalt pres for at tilbagelevere Golan til Syrien ved en fredsaftale.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at "Golanhøjderne for evigt vil forblive på israelske hænder."

Golanhøjderne er et bjergområde i det sydvestlige Syrien, der ligger på grænsen til Israel, Libanon og Jordan. Siden Seksdageskrigen i 1967, hvor størstedelen af den arabiske befolkning flygtede, har Israel haft kontrol over området.

- Golanhøjderne vil forblive på Israels hænder for evigt, siger Netanyahu til israelsk radio.

Udtalelsen fra den israelske premierminister blev fremsat i forbindelse med et regeringsmøde.

Regeringsmøde en symbolsk erklæring

Ifølge israelske medier var regeringsmødet planlagt som en symbolsk erklæring, om at Israel vil modsætte sig pres for at tilbagelevere Golan ved en fredsaftale med nabolandet.

Netanyahu siger, at det er tvivlsomt, om Syrien atter kan blive, hvad det var, og han opfordrer det internationale samfund til at støtte israelernes krav på Golan.

Udtalelserne fra den israelske leder er ikke mindst henvendt til USA og Rusland, som ifølge Jerusalem bør holde Golanhøjderne ude af fredsforhandlingerne mellem de krigende parter i Syrien.

I 1973 forsøgte Syrien forgæves at erobre højderne tilbage, og i 1981 besluttede israelerne ensidigt at annektere området.

Mange bosættere i Golan

Der bor mange israelske bosættere i Golan, og området anvendes blandt andet til intensiv kvægbrug og let industri.

Den israelske leder siger, at han i samtaler med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, lørdag understregede, at Israels sikkerhed ikke må bringes i fare i forbindelse med en fredsaftale i Syrien.

- Det betyder blandt andet, siger Netanyahu, at iranske styrker samt Hizbollah og IS skal væk fra syrisk territorium.

Iran, som er en af Israels ærkefjender, støtter i Libanon Hizbollah, som bekæmper Israel. Hizbollah støtter også den syriske præsident, Bashar al-Assad.