Udland

Ubehagelig sandhed om Loch Ness-uhyret kan koste skotterne en formue

Forskere kan snart bevise, at Loch Ness-uhyret ikke eksisterer, men hvis de mange turister forsvinder, kan det koste skotterne svimlende millionbeløb.

I årtier har der været holdt fast i spekulationerne om, at Loch Ness-uhyret eksisterer og lever i bedste velgående i den skotske ferskvandssø i Storbritannien.

Ifølge britiske forskere er man ved at være tæt på endeligt at løse mysteriet og kunne bevise, at monstret ikke eksisterer, blandt andet ved at lede efter uhyret med en undervandsdrone, som skanner og kortlægger søbunden. Dykkerne og dronerne er i gang med den mest omfattende skanning af Loch Ness nogensinde.

I 2015 påstod nogle videnskabsfolk, at Loch Ness-uhyret kunne have gemt sig i en stor sprække i søen, men de nye optagelser med droner og kortlægning af søbunden i Loch Ness har bekræftet, at det heller ikke er tilfældet.

Millioner på spil for skotsk økonomi

Hvis undersøgelsen af Loch Ness endeligt afslører, at der ikke lever noget gigantisk sømonster i Skotland, kan det blive en dyr affære for den skotske økonomi, skriver Sky News.

Chancen for få et glimt af Loch Ness-uhyret tiltrækker tusindvis af turister fra hele verden, og de lægger omkring 600 millioner kroner i den skotske økonomi hvert år.

Forskerne er endnu ikke færdige med at skanne hele søen, der på sit dybeste sted er 271 meter. De har endnu ikke fundet noget søuhyre, men til gengæld har de fundet en gammel filmrekvisit af et "monster" fra en gammel film om Loch Ness-uhyret, samt et 100 år gammelt skibsvrag.

Undersøgelserne i den skotske ferskvandssø støttes af turistorganisationen VisitScotland og The Loch Ness Project, der arbejder på at sikre videnskabeligt bevis for, at uhyret eksisterer.

Turistorganisation: Der vil altid være mystik i Loch Ness

Selv om optagelserne skulle påvise, at der slet ikke findes noget uhyre i søen, er turistorganisationen sikker på, at der altid vil være en interesse for, hvad der i virkeligheden er i søen.

- Uanset hvad undersøgelsen afslører, vil der altid være en form for mystik, især det ukendte omkring, hvad der i virkeligheden findes i Loch Ness, siger Malcolm Roughead, der er øverste chef i VisitScotland, til BBC.

Sigtbarheden i den verdenskendte sø i det skotske højland er utroligt lav i forhold til andre britiske søer.

Sådan startede myten om Loch Ness-uhyret

Myten om det skotske kryptid blev verdenskendt i 1933, da en avis publicerede et billede, der angiveligt viste et søuhyre.

Året efter dukkede endnu et billede op, og lige siden har der årligt været observationer af et monster i den skotske sø. De fleste af billederne, der som regel er i dårlig kvalitet, er dog senere afsløret som falske.

I 2014 blev der sparket nyt liv i historierne om fabeldyret, da et satellitbillede fra Apple Maps angiveligt viste noget uforklarligt i søen. I 2009 slog en britiske dokumentar dog fast, at Loch Ness-uhyret – hvis det nogensinde har levet – er dødt. Formanden for den officielle fanklub afviser dog fortsat, at det er tilfældet.

Se videoen øverst i artiklen.