Udland

Nu er Grønland varmere end Californien: Isen smelter rekordhurtigt

En voldsom hedebølge betyder, at indlandsisen i Grønland smelter langt hurtigere end nogensinde før.

I løbet af denne uge har Grønland været ramt af meget høje temperaturer på helt op mod 18 graders varme - mere end i San Francisco i USAs solrige delstat Californien.

Den usædvanlige varme har betydet, at smeltesæsonen er startet usædvanligt tidligt. Ifølge Associated Press viser 12 procent af indlandsisen tegn på at smelte. Det er ikke usædvanligt i løbet af sommeren, men det er ganske historisk midt i april.

Det hidtil tidligste tidspunkt på året, hvor mere end 10 procent af isen var ved at smelte, var 5. maj i 1990. Og selv i 2012, hvor rekordmeget af indlandsisen, 97 procent, viste tegn på at smelte i løbet af sommeren, startede det ikke så tidligt på året.

Tyder på global opvarmning

Det er den nylige varmebølge, der er den direkte årsag til den tidlige smeltning. Men forskerne er ikke i tvivl om, at global opvarmning spiller en rolle.

- Ekstreme hændelser bliver mere normalt. Vi ser det med Grønland nu, og det er en indikation på tendensen. Den her form for vanvittig varme er endnu en brik i puslespillet.

- En mærkelig hændelse her og der kan man forvente. Men vi ser det oftere og oftere, og det er en indikation på klimaforandringer, siger Walt Meier, der er isforsker hos NASA.

Den grønlandske indlandsis dækker 1,7 millioner kvadratkilometer og hvis al isen smeltede, ville verdenshavene stige med mere end seks meter.