Udland

Mystik om Boko Haram-video: Er bortførte skolepiger stadig i live?

Mødre og tidligere klassekammerat genkender piger på video, der angiveligt viser bortførte skolepiger i live.

En to minutter lang optagelse af 15 skolepiger. Det har givet mødre håb om, at deres døtre kan blive fundet i live, efter at de for to år siden blev kidnappet af Boko Haram i Nigeria.

Videoen er onsdag blevet offentliggjort af CNN, og klippet viser angiveligt 15 af de i alt 219 piger, der 14. april 2014 blev taget til fange af mænd fra den militante islamistiske gruppe Boko Haram fra den offentlige pigeskole i byen Chibok i det nordøstlige Nigeria.

Filmklippet er ifølge CNN blevet sendt til regeringens forhandlere som et bevis på, at pigerne fortsat er i live, men videoens ægthed er ikke blevet verificeret endnu.

Se et uddrag af indslaget over artiklen.

Nigerias myndigheder forhandler om pigers befrielse

Pigerne, der alle er iført en sort hijab, er angiveligt blevet filmet i to minutter i december sidste år. I løbet af optagelsen siger pigerne én efter én, hvad de hedder, og hvor de blev bortført fra. Til sidst henvender Naomi Zakaria, en af pigerne, sig til de nigerianske myndigheder.

- Jeg taler 25. december 2015 på vegne af samtlige Chibok-piger, og vi har det alle godt, siger hun og lægger tryk på "alle". Samtidig opfordrer hun myndighederne til at opfylde en række krav, der ikke er specificeret yderligere.

Der forhandles stadig

Nigerias myndigheder har en kopi af videoen og bekræfter over for CNN, at man forhandler om pigernes befrielse. Lai Mohammed, Nigerias informationsminister, afviser dog at give detaljer om forhandlingerne.

Lai Mohammed tilføjer, at myndighederne ser bekymrende tegn i videoen - eksempelvis har pigernes udseende ikke ændret sig så meget, som det kunne forventes på to år, siger han til CNN.

To mødre til de bortførte piger bekræfter over for tv-stationen, at deres døtre er blandt de 15 på videoen. Også en tidligere klassekammerat, som ikke var i skole den skæbnesvangre dag, genkender sine veninder i optagelsen.

De mange skolepiger blev bortført fra deres skole om natten, da Boko Haram-militante brød ind på sovesalene. Det lykkedes en del af pigerne at flygte, men i alt 219 piger savnes fortsat.

Se et uddrag af indslaget over artiklen.