Udland

Verdensnaturfonden slår alarm: Halvdelen af verdens naturarvsområder er truet

Verdensnaturfonden slår alarm, efter ny rapport fastslår, at næsten halvdelen af verdens uvurderlige naturarvsområder er truede.

Der skal gøres mere for at beskytte vores fælles, uvurderlige naturarv, der lige nu er voldsomt presset. Det mener Verdensnaturfonden, der nu slår international alarm.

En ny rapport fra WWF viser nemlig, at næsten halvdelen af alle Unescos verdensnaturarvsområder er truet af skadelig industri som olie- og gasudvinding, minedrift og illegal skovhugst.

- Fordelene ved naturarvsområderne er så åbenlyse og så mange, at det burde være selvfølgeligt for alle, at vi skal beskytte dem så godt som overhovedet muligt. Det er utroligt, at disse unikke områder, der i forvejen er truet af klimaforandringerne, også skal trues af olieudvinding og minedrift, siger generalsekretær i Verdensnaturfonden, Gitte Seeberg, på fondens hjemmeside.

114 ud af 229 områder er i fare

Kampen mellem industri og natur er langt fra ny. Men nu angriber Verdensnaturfonden tankegangen om, at de to er modsætninger.

- Det er en myte, at økonomisk udvikling og naturbeskyttelse står i modsætning til hinanden. Rapporten dokumenter, at det er i alles interesse at passe godt på vores verdensarv og vores økosystemer. Og det er en fælles opgave, siger Gitte Seeberg.

Ifølge rapporten er 114 ud af 229 verdensnaturarvsområder i fare for at blive ødelagt eller skadet af en eller flere industrier.

Rapporten viser også, at over 20 procent af naturarvsområderne står over for trusler fra flere slags skadelige industriaktiviteter på samme tid.

- På trods af de åbenlyse fordele ved disse naturområder har vi stadig ikke formået at afkoble økonomisk udvikling fra miljømæssig belastning. I stedet giver vi alt for ofte tilladelse til at udvinde olie, gas eller mineraler, og der planlægges storstilede industriprojekter uden at tage sociale eller miljømæssige hensyn, siger Verdensnaturfonden-generaldirektør Marco Lambertini i et forord til rapporten.

Ikoniske områder med på listen

Unesco er FN's organisation for blandt andet kultur- og naturarv. Den har udpeget 197 steder som naturmæssig verdensarv og 32 steder, der er en blanding af kulturel- og naturmæssig verdensarv.

Grand Canyon Natural Park i USA er ifølge Verdensnaturfonden truet af ukontrolleret vandforbrug og dæmninger, og ulovlig skovvækst er en trussel mod indianerbyen Machu Picchu på toppen af et bjerg i Peru.

Danmark og Grønland har også steder med på Unescos liste over verdensnaturarv. Udover Vadehavet er Stevns Klint og den spektakulære isfjord ved Ilulissat udnævnt til naturarv. 

Ifølge FN's konvention om verdensarv er det de enkelte lande, der har pligt til at beskytte de enkelte verdensarvssteder.

I videoen i toppen af artiklen kan du se nogle af de ikoniske områder, der nu ifølge Verdensnaturfonden er truet.