Udland

Tantholdt i Syrien: Parlamentsvalg er spil for galleriet og betyder ingenting

Det ligner et helt almindeligt valg til parlamentet, men udfaldet er givet på forhånd. Intet vil ændre sig i Syrien.

Det bliver med garanti ingen valggyser. Selvom Damaskus er plastret til med valgplakater og folk står i kø ved valgstederne, så ændrer parlamentsvalget ikke noget ved situationen i Syrien.Hvis ikke man lige vidste det, så skulle man tro, at det der udspiller sig i Syrien lige nu, er et helt almindeligt valg til parlamentet. Men det er det ikke. 

- Samtlige kandidater er mere eller mindre godkendt af regeringen, så ingen af de opstillede går efter struben på styret. Det svarer til, at vi i Danmark kun kan stemme på partier fra eksempelvis rød blok. Altså partier og kandidater som vi ved, støtter en socialdemokratisk statsministerkandidat. Sådan er det her i Syrien. Ingen af de 3500 opstillede vil af med Syriens præsident, siger TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt, som dækker det syriske parlamentsvalg. 

Spil for galleriet

Det er spil for galleriet, og det eneste præsident Bashar al-Assad er ude på, er at vise det internationale samfund, at han står i spidsen for et legitimt styre med et folkeligt mandat, mener Rasmus Tantholdt.

- De civile, som befinder sig i de oprørskontrollerede områder, kan ikke deltage i valget. Så det folkelige mandat er ikke helt til stede. Men med parlamentsvalget forsøger styret at fremstå som et normalt land med demokratiske valg osv. når fredsforhandlingerne, som i dag løber af stablen igen i Geneve. Regimet i Damaskus vinder frem på slagmarken og har dermed gode kort på hånden. 

Valg har ingen betydning

Det er FN, som står i spidsen for møder, hvor repræsentanter fra styret i Damaskus og oppositionen på skift forsøger at komme nærmere en fredsløsning. Krigen har kostet flere hundredetusinder livet og sendt millioner på flugt. Parlamentsvalget har og får ingen betydning for udviklingen i landet. Lige meget hvad, så vil det regerende parti, Baath-partiet, sidde på magten med Assad i spidsen. 

- Parlamentet i Syrien er reelt uden betydning. Alle love bliver fremlagt af ministerier, som er tro mod styret og parlamentet stemmer dem alle igennem, siger Rasmus Tantholdt.