Russiske kampfly i 'farlig' provokation: Flyver få meter forbi amerikansk krigsskib

To russiske fly fløj faretruende tæt på amerikansk krigsskib i Østersøen. "Farligt og uprofessionelt", lyder reaktionen fra amerikanerne.

Tirsdag og onsdag gennemførte russiske jagerfly simulerede angreb mod et amerikansk krigsskib i Østersøen.

Optagelser fra det amerikanske flådefartøj "Donald Cook" viser to russiske SU-24-fly nærme sig i noget, der ligner et simuleret angreb.

De fløj i en højde af blot 30 meter, men var tilsyneladende ikke bevæbnet, siger chefen på skibet - der kaldte manøvrerne "farlige og uprofessionelle".

I ét tilfælde var et af flyene ifølge amerikanerne blot 10 meter fra "Donald Cook".

En talsmand fra Det Hvide Hus havde her til aften denne kommentar til episoden:

- Det vil nok ikke overraske jer at høre, at den her episode er helt ude af trit med professionelle normer for styrker, der opererer nær hinanden i internationalt farvand og luftrum, sagde Josh Earnest til den fremmødte presse, og tilføjede:

- Militær aktivitet i fredstid skal overholde internationale love og regler og udføres under hensyntagen til andre nationers rettigheder og andre fly og skibes sikkerhed. Det sidste år har der været gentagne episoder, hvor russisk millitær og russiske militærfly har været så tæt på anden luft- og søfartstrafik, at sikkerheden har været i fare. Den adfærd vækker stadig uro hos os.

Denne adfærd fra russiske jagerfly er gennem de senere år blevet mere og mere almindelig, og ifølge det svenske forsvar opfører russiske fly sig mere provokerende, end man tidligere har set.

Så sent som i januar blev et overvågningsfly fra det svenske luftvåben jagtet af et russisk kampfly. Hændelsen fandt sted over den sydlige del af Østersøen i nærheden af Bornholm.

I 2015 skete det to gange, at et svensk overvågningsfly blev jagtet af russiske kampfly på samme måde, som det skete ved Bornholm.