Udland

Danske musikere tjener mere i udlandet end herhjemme

Danske musikere har stigende succes med at tjene penge uden for Danmarks grænser. Indtjeningen steget med hele 20 procent fra 2010 til 2015.

Du kan se Kulturen på News på TV 2 PLAY

Sangeren og sangskriveren Christopher er en af dem, der forsøger at bane vej til det internationale musikmarked. På fredag udkommer hans nyeste album, Closer, og det kan måske give et skub i den rigtige retning.

Drømmen om at slå igennem

Kina har taget rigtig godt imod ham, hvilket kan ses på QQ Music, der er en kinesisk pendant til Spotify, hvor han for fjerde uge i træk har ligget nummer et med nummeret Limousine.

Der er også et hit at finde i Spanien med sangen "Diez Mil Maneras", som er indspillet med den spanske kunstner David Bisbal.

- Jeg har altid skrevet på engelsk, fordi jeg altid har haft kig på udlandet. Jeg ved selvfølgelig, at det ikke er noget, der sker over natten, det er en lang proces og det kræver super meget hårdt arbejde.

Sådan sagde Christopher til Kulturen på NEWS tidligere på ugen.

Der er da også sket et ryk for danske kunstnere på den internationale musikscene.

Ifølge brancheorganisationen Kodas kommende årsrapport, er der sket en stigning på 20 procent på danske musikeres pladesalg og turnévirksomhed i forhold til for bare fem år siden.

Der er blevet banet vej

Lukas Grahams "7 Years" ligger for eksempel nu nummer to på den amerikanske hitliste, Billboard Hot 100, kun overgået af Rihanna-hittet Work.  

I slutningen af august sidste år lå hittet "Lean On" med Mø, Major Lazer og DJ Snake på en fjerde plads på Hot 100-listen. Af andre danske kunstnere, der i 2015, ifølge Koda, har haft størst indtjening i udlandet før Lukas Graham slog igennem i USA, kan blandt andre nævnes: filmkomponisten Jacob Groth, Thomas Troelsen, der har produceret for Justin Bieber og til slut forsanger i bandet Volbeat, Michael Poulsen. 

Opskriften på succes

Christopher insisterer dog på at succes også afhænger af at have et godt hit i hus, og ikke nødvendigvis et pladeselskabs renommé. Originalitet og ærlighed er to ingredienser, der ifølge Christopher sagtens kan blive opskriften på succes. Her refererer han især til Mø og Lukas Graham, der lige har spillet i diverse amerikanske talkshows og er kendte på hitlisterne.

Christopher ser det ydermere også som noget positivt for ham selv, at andre danske kunstnere har opnået så stor succes i udlandet:

- Det kan være med til at sparke nogle døre ind og jeg tror da klart at folk er mere tilbøjelige til at sige, okay han er også fra Danmark, det kan være det er lige så fedt som det de andre har lavet, siger Christopher i Kulturen på NEWS.