Udland

Great Barrier Reef risikerer hvid massedød: Men redningen kan være på vej

Australske miljøorganisationer udfordrer nu regeringen og selskaber i kampen om koralrevenes overlevelse. Ny, skelsættende sag kan skabe præcedens.

En skelsættende retssag er på trapperne i Australien, og den kan tvinge landets miljøminister til at omstøde en beslutning, der ifølge miljøorganisationer er med til at udrydde Great Barrier Reef. 

Miljøorganisationen Australian Conservation Foundation har udfordret Australiens miljøminister, Greg Hunt. 

Sagen handler om godkendelsen af Australiens hidtil største mineselskab i Queensland, som ministeren ellers godkendte to gange i 2015.

De mener ikke, han tog højde for den effekt, kulafbrændingen fra selskabet har på områder som Great Barrier Reef, og dermed lever han ikke op til internationale forpligtelser og landets egen miljølov. Derfor vil de nu have ministeren til at tage sagen op igen.

Ministeren kan blive tvunget til at tage stilling til den CO2-udledning, der opstår ved afbrænding af kul og den tilhørende indflydelse på Great Barrier Reef. Det kan betyde, at han skal blokere nye projekter, der er baseret på afbrænding af fossile brændstoffer.

Sidste år var Great Barrier Reef tæt på at blive tilføjet til listen over verdensarv, der er i fare for udryddelse. Flere miljøorganisationer har siden udgivet en rapport, der viser, at det verdenskendte område møder kriterierne for at blive klassificeret som ”værende i fare”.

Det kan blive en skelsættende sag, fordi den vil have indflydelse på udviklingen inden for fossile brændstoffer.

Kelly O’Shanassy

Hvis Australian Conservation Foundation vinder sagen, vil det ifølge The Guardian være første gang, retten har dømt, at udledningen fra afbrændingen af kul fra en minefabrik har relevant betydning og hører under en statslig miljølov (the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act).

Og det vil altså betyde, at miljøministeren er tvunget til at træffe en ny beslutning med nye faktorer i spil.

- Det kan blive en skelsættende sag, fordi den vil have indflydelse på udviklingen inden for fossile brændstoffer. Ministeren vil være nødt til at tage udledningen fra brændstofferne og deres betydning for fredede områder med i sine overvejelser, siger direktøren for Australian Conservation Foundation, Kelly O’Shanassy, til The Guardian.

Great Barrier Reef er ramt af den mest voldsomme afblegning nogensinde.

Ifølge internationale vedtægter er Australien forpligtet til at ”gøre alt, til det ypperste af landets evner” for at beskytte det unikke miljø ved Great Barrier Reef.

Verdens koralrev lider som aldrig før

Den nye sag om prioritering af det skrøbelige havmiljø ved Great Barrier Reef kommer på et tidspunkt, hvor koraller verden over er udfordret som aldrig før.

Førende forskere anslår, at mellem 20-30 procent af verdens koraller er udryddet af stigende havtemperaturer og El Niño siden 1950.

I oktober sidste år beskrev National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i en rapport, at koralrev verden over oplever kraftig og omfattende afblegning.

Kulminer i Australien har på det seneste mødt store protester.

Og i marts slog Verdensnaturfonden (WWF) alarm, efter de kunne vise helt nye billeder af Great Barrier Reef, der er hårdt ramt af afblegning. Afblegningen har fået de lokale myndigheder til at hæve advarselsniveauet til det højest mulige. De nyeste informationer peger på, at halvdelen af Great Barrier Reef er påvirket af afblegningen.

- Det er den værste afblegning af dette særlige område af Great Barrier Reef nogensinde, udtaler Richard Leek, der er talsmand for WWF.

Miljøorganisationer som Greenpeace (på billedet) råber vagt i gevær og advarer om, at tilstandene ved Great Barrier Reef er alarmerende.

Korallernes afblegning skyldes ændringer i lysforhold, temperaturskift og begrænset adgang til næringsstoffer. Når koraller bliver udsat for de ændringer, uddriver de de symbiotiske alger, der lever i deres væv, og det forårsager afblegning.

Afblegningen i sig selv er ikke et nyt fænomen. Det er forekommet i millioner af år. Problemet er, at det nu sker i en hidtil uset grad, fordi det dræber algerne i løbet af få år. 

Koralrev bliver afbleget, når de bliver overophedet.

Verdens koralrev er hjem for mere end 25 procent af alle de kendte arter i havene. De er et af de mest komplekse økosystemer på planeten og er hjem for mere end 4.000 forskellige typer fisk, 700 forskellige typer koraller og tusindvis af andre planter og dyr.

Det gør det til en "hjørnestens-art", der er vigtig for mange andre arters overlevelse. 

Forskere kæmper for korallernes overlevelse

Korallernes afblegning og overlevelseskamp mod de varmere havstrømme har fået forskere verden over til at nytænke metoder til at hjælpe korallerne med at overleve.

Havmiljøkollektivet Gates Coral Lab i Hawaii med forskerne Ruth Gates og Madeleine van Oppen fra Australian Institute of Marine Sciences i spidsen er i disse måneder i fuld gang med et banebrydende projekt, der skal give koraller mere modstandsdygtige gener.

Vi gør det, naturen også selv gør. Vi prøver bare at accelerere det, så korallerne kan overleve

Ruth Gates

Sammen har de udviklet det, der bliver kaldt ”assisteret evolution” til koraller i verdenshavene.

Helt konkret bader de klumper af koraller med stærke gener i vandkar, der er fyldt med varmere og mere syreholdigt vand, end korallerne er vant til.

- Vi gør det, naturen også selv gør. Vi prøver bare at accelerere det, så korallerne kan overleve. Vi prøver at se, hvor langt vi kan presse dem, fordi – helt ærligt – vi har presset planeten til et punkt, hvor den opvarmes, siger Ruth Gates. 

Derudover tager de strenge fra koraller og parrer dem med andre for at skabe en endnu stærkere sammensætning. Korallerne er indsamlet ved netop Great Barrier Reef i Australien  og ved Coconut Island i Hawaii.

- Vi udsætter dem for det, jeg kalder en miljømæssig trædemølle. Det er ud fra devisen: ”Det, der ikke dræber dig, gør dig stærkere”. Vi vil udnytte de koraller, som allerede viser en stærk evne til at modstå det skiftende havmiljø og deres evne til at videreføre den modstandskraft til nye generationer,  siger Ruth Gates.

Koralrevenes tilstand i verden er blevet forværret drastisk de seneste mange år.

Assisteret evolution er ikke et nyt fænomen. Det er blevet anvendt i flere tusinde år på både dyr og planter for at opnå genetiske modifikationer. Men det er første gang, det anvendes på koraller i det fri.

De evolutionært assisterede koraller bliver sat ud i havene og håbet er nu, at de kan fastholde deres farve og vokse normalt under de mere barske forhold. Det er stadig ikke helt klart, om det lykkes at højne korallernes modstandsdygtighed.

Kan få betydning verden over

Hvis miljøministeren, Greg Hunt, bliver dømt til at skulle genoverveje sin beslutning, vil det ifølge direktøren for Australian Conservation Foundation, Kelly O’Shanassy, kunne være med til at sætte en global præcedens for behandlingen af verdensarv.

Alle nye projekter, der skal godkendes under en statslig miljølov, vil skulle tage effekter af udledninger som for eksempel kulafbrændinger og dets betydning for verdensnaturarvsområder med i regnestykket.

Det er selvfølgelig muligt, at miljøministeren ikke ændrer sin beslutning, men hvis det sker, vil han ifølge Australian Conservation Foundation ”vælge en kulmine over Great Barrier Reef,” skriver The Guardian.

Verdenshavene kæmper også med store mængder plastikaffald. Poul Erik Skammelsen forklarer herunder, hvor meget plastik, der er i havene:  

En 21-årig hollænder har imidlertid opfundet en løsning, der kan redde havene fra plastikaffaldet. Det kan du se mere om i videoen herunder:  

Du kan se de alvorligt afblegede koraller ved Great Barrier Reef i videoen øverst på siden.